NT2-KRANT VAN CVO DE AVONDSCHOOL
Actualiteit in “De Boterham”
Nieuws uit NT2 DE AVONDSCHOOL en omgeving
NT2-krant van CVO DE AVONDSCHOOL
In het stadhuis van Oostende
Iedereen van ons is al een keer in het stadhuis geweest. Misschien had je een “bewijs van goed gedrag en zeden” nodig, misschien wilde je jouw baby komen inschrijven, misschien ben je er zelfs getrouwd… Op woensdag 16 mei bezochten we samen met ‘Actief Nederlands’ het stadhuis van Oostende. We kregen een rondleiding van Heidi Stubbe die ons alles heel duidelijk uitlegde.
Wanneer je binnenkomt, vind je ‘de kiosk’. Dit is een machine om een ticket te nemen. In het stadhuis heb je verschillende hoeken: een gele, groene en rode hoek. Vreemdelingen kunnen zich binnen aan de infobalie aanmelden. Zij krijgen daar een ticket voor de juiste hoek. Dat is een nieuwe regel omdat men vroeger merkte dat allochtonen te weinig Nederlands begrepen om een correct ticket te nemen. Daardoor zaten ze soms heel lang in de verkeerde hoek te wachten.
Binnen in het stadhuis zie je een ‘Uit- en thuisloket’. Bij ‘Uit’ vind je allerlei informatie over activiteiten in Oostende zoals ‘Sport overdag’, wijkfeesten, markten, tentoonstellingen…
Bij ‘Thuis’ kan je allerlei informatie vragen en ook problemen melden. Bijvoorbeeld als er in jouw straat iets kapot is, stenen losliggen, een boom omgewaaid is… dan kan je dat daar melden en dan stuurt men iemand van de stad om dat te repareren. Je kan er ook materiaal voor een wijkfeest aanvragen.
In het stadhuis van Oostende werken er 300 mensen, maar als we ook de andere stadsdiensten zoals de politie, de brandweer, de groendienst… meerekenen, komen we aan meer dan 1700 mensen. Dit maakt stad Oostende een van de grootste werkgevers. Er komen dus ook vaak jobs vrij. Ook allochtonen kunnen voor de stad werken. Ze moeten natuurlijk wel Nederlands spreken. Vacatures kunnen ze bekijken op de website www.oostende.be/vacature.
In Oostende wonen er 70.000 mensen, maar in de zomer kan het aantal inwoners via hotels, vakantiewoningen… oplopen tot 210.000. Dit kan voor problemen zorgen omdat er zowel tijdens het jaar als tijdens de zomer evenveel stadspersoneel is. Er zijn bijvoorbeeld maar 350 politieagenten. In het stadhuis zit er ook een afdeling van de politie.
We hebben ook de zaal bezocht waar de burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden samenkomen. Daar is elke maand een open vergadering. Ook de pers en de inwoners van de stad mogen komen luisteren.
Op 14 oktober 2012 zullen er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen zijn. Dit wil zeggen dat de inwoners van Oostende een nieuwe gemeenteraad kunnen kiezen. Deze verkiezingen worden elke 6 jaar georganiseerd. Om te mogen kiezen moet je 18 jaar zijn, in Oostende wonen, mag je niet in de gevangenis zitten en moet je Belg zijn.
Als je geen Belg bent, maar al vijf jaar in Oostende woont, zal je een brief ontvangen met de vraag of je ook wil gaan stemmen. Zodra je akkoord gaat, moet je wel altijd gaan stemmen. In België ben je verplicht om te stemmen. Anders kan je een boete krijgen. Als je ziek bent, of op reis gaat, kan je wel een volmacht geven aan een andere persoon. Die kan dan in jouw plaats gaan stemmen.
In de gemeenteraad zitten 39 gemeenteraadsleden. Dat is een oneven getal zodat er bij stemming altijd een beslissing kan genomen worden. Het aantal gemeenteraadsleden wordt bepaald door het aantal inwoners. Oostende is de laatste jaren gegroeid, daarom zullen er in oktober 41 gemeenteraadsleden benoemd worden.
Momenteel is Jean Vandecasteele burgemeester van Oostende. Hij is lid van de SP.A, dat is de socialistische partij. Samen met VLD (liberale partij) en CD&V (de Christelijke partij) vormt hij de meerderheid. Vlaams Belang, Groen en Jean-Marie Dedecker zitten in de minderheid. Alle gemeenteraadsleden moeten in Oostende wonen om in de gemeenteraad te kunnen zetelen.
In de Raadzaal hangen heel veel schilderijen van oud-burgemeesters. Vroeger was het stadhuis van Oostende op het Wapenplein. Dit werd tijdens de tweede wereldoorlog gebombardeerd. Veel van de schilderijen werden verbrand. Men heeft later aan de hand van afbeeldingen nieuwe schilderijen gemaakt. Er hangt nog geen schilderij van de huidige burgemeester. Er komt pas een schilderij als er een andere burgemeester verkozen wordt.
We hebben ook de collegezaal bezocht. Daar gaan alle geheime vergaderingen door. De deur is heel dik zodat je niets kan horen. In de zaal hangen er luchtfoto’s van Oostende. Er hangt ook een portret van Koning Albert II en Koningin Paola.
Als laatste hebben we de trouwzaal of ‘Alice Freyzaal’ bezocht. De zaal heet zo omdat er heel wat schilderijen van de kunstenares Alice Frey hangen. In België moet je voor de “wet” trouwen. Je kan vanaf 16 jaar trouwen, maar tot 18 jaar heb je wel de toelating van je ouders nodig. Je moet je huwelijk minimum twee weken en maximum zes maanden op voorhand aanvragen. Zeker gemengde koppels moeten hun huwelijk vroeg op voorhand aanvragen omdat er nog interviews kunnen zijn om te controleren of het niet om een schijnhuwelijk gaat. Dit is een standaardprocedure.
Als je trouwt moet je 20 euro betalen voor het trouwboekje. Als je op een weekdag voor 10:30 uur trouwt, moet je niets extra betalen. Als je na 10:30 uur trouwt, moet je 50 euro betalen en als je op zaterdag wil trouwen, moet je 200 euro voor ’s morgens en 250 euro voor ’s middags betalen. Je krijgt dan wel een receptie. De huwelijksplechtigheid duurt maar 15 minuten. In België kunnen mannen met
mannen trouwen en vrouwen kunnen ook met vrouwen trouwen. Als je trouwt heb je minimum twee getuigen nodig. Zij moeten samen met de schepen tekenen.
De deur van de trouwzaal moet altijd openblijven, zodat mensen kunnen weglopen, als ze van gedacht veranderen. Dit is in Oostende nog nooit gebeurd, maar het gebeurt wel dat het koppel op de dag van hun huwelijk niet komt of dat er maar één persoon met zijn familie aanwezig is en de toekomstige man of vrouw niet komt opdagen.
Bedankt, Heidi Stubbe, voor de interessante rondleiding!
woensdag 16 mei 2012