Cultuur op “De Boterham”
Onze cursisten stellen hun favoriete film, muziek, boek of kunstwerk voor.
NT2-KRANT VAN CVO DE AVONDSCHOOL
NT2-krant van CVO DE AVONDSCHOOL
Breien in Oostende
Breien, haken, naaien, knutselen, koken… zijn in de mode! Overal kan je boeken kopen, cursussen volgen en lid worden van een club. Wij vonden een toffe breiclub in Oostende. Je kan er niet alleen leren breien, maar je kan er ook heel wat sympathieke dames en een heer leren kennen met wie je je Nederlands kan oefenen! We interviewden medeoprichtster Barbara Handler.
Barbara, hoe lang komen jullie al samen?
We komen samen sinds februari 2009. Helen Simpson en ik hebben elkaar op de trein leren kennen. Helen zat toen in een breiclub in Gent en ik ging naar een breiclub in Brugge. Omdat we allebei in Oostende wonen, beslisten we met een club in Oostende te starten.
Hoeveel mensen zijn er lid?
We hebben 10 vaste leden en nog 15 mensen die af en toe komen. We zijn allemaal vrouwen behalve Jan. Hij is de enige man. De meeste mensen zijn vrienden en sommige leden hebben ons gevonden via onze blog www.breieninoostende.blogspot.be.
Is iedereen afkomstig uit Oostende?
Neen, helemaal niet. Ik kom uit Oostenrijk, Helen kom uit Engeland, we hebben een vrouw uit Nederland en ook een paar mensen uit Brussel en andere steden. Wij wonen allemaal in Oostende, behalve Jan en zijn vrouw. Zij komen met de trein van Hasselt.
Welke taal spreken jullie?
We spreken algemeen Nederlands, maar we tellen soms de steken in onze moedertaal.
Wanneer komen jullie samen?
We komen één zondag per maand samen van 11 uur tot 16 uur. We komen samen in Vrijstraat O (Droge Coo), Zeedijk 10 in Oostende. Mensen kunnen vrij langskomen en meedoen.
Waarom vinden jullie het leuk om samen te breien en te haken?
We leren nieuwe mensen kennen. We babbelen heel veel. We leren ook veel van elkaar. Als iets niet lukt, kunnen we elkaar helpen of advies geven. We wisselen ook soms patronen uit.
Breien jullie altijd jullie truien of sjaals zelf?
Neen, want het duurt soms een paar weken om iets te breien. Als je echt een stuk nodig hebt tegen de koude, moet je het in de winkel kopen. Soms koop ik dure wol voor een sjaal. Ik werk zeker 30 uren aan de sjaal. Dus het eindresultaat is een dure sjaal. Zelf breien is dus zeker niet goedkoop. Natuurlijk bestaan er alternatieven. In winkels zoals “Zeeman” of “Wibra” kan je een bol wol voor minder dan één euro kopen.
Waar halen jullie de patronen en ideeën?
Barbara: We halen onze ideeën uit boeken of vinden leuke patronen op internet.
Jan: Ik probeer het patroon altijd een beetje te veranderen zodat het een uniek stuk wordt.
Hoeveel tijd brei je per dag?
Jan: Ik ben gepensioneerd, dus heb ik veel tijd om te breien. Ik brei soms de hele dag. Ik brei wel langer in de zomer dan in de winter, want ik brei niet graag bij kunstlicht.
Barbara: Veel mensen breien op de trein naar hun werk. Er is een breiwinkel in Brugge die soms “breitreinreizen” organiseert. De deelnemers stappen op in Brugge en breien de hele treinreis. Spijtig genoeg mag je niet breien op het vliegtuig omdat breinaalden als wapen worden gezien.
Houd je alles voor jezelf of geef je jouw breiwerk cadeau aan anderen?
Het hangt ervan af. Sommige mensen breien alleen voor zichzelf en anderen maken graag een cadeautje. Er zijn ook veel mensen in Vlaanderen die voor het goede doel breien. Ze breien dekens, en truien voor arme mensen of ze sturen breiwerk naar landen waar natuurrampen gebeuren. Na de aardbeving in Pakistan waren er allerlei zulke acties.
Organiseren jullie soms tentoonstellingen of andere activiteiten?
We worden soms uitgenodigd op activiteiten of tentoonstellingen. We staan op “Tapisplage” in Oostende. We hebben contacten op “Ravelry”. Dat is een soort Facebook voor mensen die breien en haken. We hebben ook onze blog en facebookpagina.
Waarom is breien nu zo populair bij jonge mensen?
Je kan nu heel veel boeken over breien kopen. Er bestaan boeken voor kinderen met breinaalden en wol om alles zelf te leren. Ik denk dat mensen op zoek zijn naar warmte en contact. Ik wil ook iets maken dat je daarna echt in je handen kan houden. Veel mensen spelen computerspelletjes of volgen informaticacursussen, maar daar heb je geen tastbaar resultaat van. We gaan een beetje in tegen de digitalisering van de maatschappij. Ook al bereiken we veel mensen dankzij onze website en facebookpagina.
Bedankt voor het leuke gesprek en veel succes met jullie activiteiten!
maandag 17 december 2012
Helen (2de van links) en Barbara (2de van rechts)