NT2-KRANT VAN CVO DE AVONDSCHOOL
Werk aan “De Boterham”
Artikels over werk zoeken en werk hebben.
NT2-krant van CVO DE AVONDSCHOOL
“Halal vlees is lekker en gezond”
Half oktober vierde de moslimgemeenschap het Offerfeest. Wij vroegen ons af wat ‘halal vlees’ is. Waarom eten moslims halal? Hoe worden de dieren geslacht? Smaakt het vlees anders?... We trokken met onze redactie naar de slagerij van Hossein uit Jordanië.
Wat betekent halal?
‘Halal’ betekent in het Arabisch ‘het mag’. Het is van God. Halal is hoe moslims moeten leven, hoe we elkaar behandelen, hoe we trouwen, hoe we eten… Halal verwijst ook naar de manier waarop we onze dieren slachten. In een ander cultuur wordt het dier eerst verdoofd en dan geslacht. Volgens de halal cultuur moeten we het dier eerst kalmeren en op de grond leggen. Dan moeten we het met een scherp mens in één keer de keel oversnijden.
Waarom worden de dieren op die manier geslacht?
Eigenlijk gaat het bloed van het hart naar de hersenen. Op die manier geven de hersenen bevelen aan het lichaam. Als het bloed wordt afgesloten, krijgen de hersenen geen bloed meer en geven ze geen signalen meer. Daarom beweegt het dier niet meer en heeft het ook geen pijn. Na het slachten, laten we het bloed volledig uit het dier vloeien. Zo blijven er geen slechte stoffen meer in het vlees. Voor de slachting zeggen we ook de naam van Allah. Wij zeggen “Bismillah, Allah u akbar”.
Mogen moslims alleen maar halal vlees eten?
Moslims moeten geen halal vlees eten, als ze er geen kunnen vinden. Vroeger woonde ik in Oostduinkerke en daar was er geen halal slagerij. Ik kocht dus een stukje biefstuk in de beenhouwerij of supermarkt en spoelde het thuis met water en zei de naam van God voordat ik het bakte en opat. Moslims eten geen varkensvlees, maar in bepaalde omstandigheden kan dat wel. Als je in een bos bent en geen ander vlees vindt, dan mag je varkensvlees eten om niet te verhongeren of te sterven.
Welk vlees verkoop je in jouw beenhouwerij?
Ik verkoop bijna alle vlees, behalve varkensvlees. We hebben schapenvlees, rundvlees, kalf, kip, konijn, gevogelte…
Is dit de enige halal winkel in Oostende?
Neen, dit is niet de enige winkel in Oostende. Ik begon mijn winkel op 23 februari 2013. In dezelfde straat is er nog een andere halal slagerij die hier al enkele jaren bestaat.
Waar koop je het vlees?
Bij een Belgische leverancier in Bredene die een boerderij heeft. Hij heeft alle soorten dieren. Wij kiezen de dieren en hij brengt ze naar het slachthuis. Zij maken het vlees klaar en de volgende dag brengen ze het naar onze winkel. Als je een dag wacht, wordt het vlees malser en is het beter om te snijden. Wij slachten de dieren niet zelf. Wij mogen zelfs niet binnen in het slachthuis. In België zijn er strenge wetten. Als je een dier zelf wil slachten, moet je een aanvraag doen bij de gemeente waar je woont. Je moet ook een briefje van de huisarts voorleggen om te bewijzen dat je gezond bent. Als je een vergunning hebt, mag je het slachthuis binnen en zelf het dier slachten.
Hoe weet je zeker dat het vlees halal is?
Soms kan ik het zien. Bijvoorbeeld bij kip zie ik aan de nek of het halal gesneden is. Het vlees komt ook met een halal stempel. De stempel komt van het slachthuis. In de meeste Belgische slachterijen werkt er een moslimslager die enkele uren per dag het vlees halal komt slachten. De rest zoals pluimen, versnijden… doet het slachthuis.
Wie zijn jouw klanten?
Er zijn veel klanten van verschillende landen en culturen, zowel moslims als niet-moslims. Zij komen uit het Midden-Oosten, Azië, Afrika, Afghanistan, Pakistan, Nepal en hier komen ook veel Belgen. Bijna 80% van mijn klanten zijn Belgen.
Smaakt halal vlees anders?
Er is een groot verschil in smaak. Je moet het zelf eens proeven. Als je halal vlees bakt, dan komt er bijna geen bloed uit. Bij andere vlees komt er nog veel bloed uit. Dat is niet gezond. Mijn Belgische klanten vinden halal vlees lekkerder dan gewoon vlees.
Is halal vlees goedkoper dan ander vlees?
Ja, halal vlees is goedkoper dan gewoon vlees om twee redenen. Ten eerste zijn de meeste moslims hier niet zo rijk. We proberen dus het vlees goedkoper te verkopen. Ten tweede heb ik ook minder kosten in de winkel dan in een Vlaamse slagerij. Mijn medewerker en ik doen alles zelf. We beginnen vroeg, we poetsen de winkel zelf en we werken soms tot 22 uur. We hoeven dus geen extra personeel te betalen en kunnen zo de prijzen laag houden. Côte-à-l’os kost in een gewone winkel bijvoorbeeld 40 euro per kilo en bij ons kost het 18 euro per kilo.
Wie zijn jouw klanten?
Ik heb veel vaste klanten en ik verkoop veel vlees tijdens de Ramadan of het Offerfeest. Tijdens de feestdagen kopen moslims veel vlees om in de moskee te eten of uit te delen. Iedereen kan naar de winkel komen en vlees bestellen. Je kan bij ons ook een volledig schaap bestellen of in stukjes. We verkopen naast vlees ook salades, bereidingen en andere producten zoals couscous, olijven, kruiden… We willen in de toekomst ook belegde broodjes verkopen.
Bedankt om ons te ontvangen. We wensen je nog veel succes met de winkel.
maandag 18 november 2013
Hossein met de cursisten van De Boterham
Wil je zelf eens halal vlees proeven of ben je op zoek naar exotische kruiden?
Buurtwinkel - Beenhouwerij
Torhoutsesteenweg 278, 8400 Oostende
De winkel is doorlopend open van 9u tot 19u.
Op woensdag is de winkel gesloten.