NT2-KRANT VAN CVO DE AVONDSCHOOL
Actualiteit in “De Boterham”
Nieuws uit NT2 DE AVONDSCHOOL en omgeving
NT2-krant van CVO DE AVONDSCHOOL
Een jaar in het Zeepreventorium
Op school ontmoeten we Mohamed. Hij komt uit Brussel, maar hij volgt les in DE AVONDSCHOOL van Oostende en zit ook een jaar op internaat in het Zeepreventorium in De Haan. In het Zeepreventorium verblijven kinderen met een chronische aandoening zoals obesitas, mucoviscidose, astma… We luisterden vol bewondering naar zijn dappere verhaal.
Wat is het Zeepreventorium?
Het Zeepreventorium is een medisch revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren met chronische aandoeningen. Het is gespecialiseerd in de behandeling van ziekten zoals mucoviscidose, astma, obesitas, diabetes, brandwonden...
Mohamed, waarom verblijf jij in het Zeepreventorium?
Ik verblijf er voor obesitas of zwaarlijvigheid. Obesitas is een chronische aandoening die ernstige problemen kan veroorzaken zoals hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaataandoeningen... Wanneer iemand een gewicht heeft dat meer dan 40% hoger ligt dan het normale gewicht volgens leeftijd en geslacht, kunnen we van obesitas spreken.
Een BMI van 47
Maar je ziet er niet zwaar uit, wanneer ben je in het Zeepreventorium gestart?
Ik ben vorig jaar op 3 juli gestart. Ik had toen een BMI (Body Mass Index) van 47. Ik ben in een jaar al 41 kilo afgevallen. Volgens mijn BMI moet ik nog 10 kilo afvallen. Patiënten met obesitas verblijven maximum één jaar in het Zeepreventorium. Eind juni mag ik terug naar huis.
Waar ga je naar school?
Alle patiënten vanaf 12 jaar die in het Zeepreventorium verblijven, lopen school in het Zeelyceum. We kunnen er zowel in het Nederlands als in het Frans les volgen. Hoewel mijn moedertaal Frans is, heb ik gekozen om in het Nederlands les te volgen. Ik ga ook twee dagen per week naar de Nederlandse les in DE AVONDSCHOOL.
Is het niet moeilijk om een jaar op internaat te zitten?
Soms wel, soms niet...Er is een heel strenge discipline. Er zijn mensen die na twee weken al opgeven. Maar ik ben gemotiveerd en in het weekend ga ik naar Brussel bij mijn familie.
Hoe ziet jouw programma eruit?
Mijn dag begint al heel vroeg. Om 7:15 uur moeten we klaar zijn om te gaan ontbijten. Op maandag en vrijdag moeten we op de weegschaal staan. We zijn ingedeeld in leefgroepen. De groepen worden ingedeeld volgens leeftijd. Elke leefgroep heeft ook een ander uniform. Ik zit in de oudste leefgroep met 24 andere leerlingen. Om 8:15 uur beginnen de activiteiten. Om 9 uur vertrekken we naar school.
Om 12:30 uur hebben we middagpauze. We moeten langzaam eten, zo weet je wat je eet. De diëtiste zorgt voor een evenwichtige en gevarieerde voeding. Alles wordt gewogen. Na onze schooldag hebben we van 17 tot 18 uur nog allerlei activiteiten. We moeten veel bewegen. Om 18 uur is het avondmaal en eten we boterhammen. We mogen niet meer dan 2000 calorieën per dag eten. Tijdens de week hebben we ook gesprekken met een psychologe en worden we begeleid door kinesitherapeuten. We hebben ook heel wat sportactiviteiten. Squash en basketbal doe ik graag. We hebben 14 uur sport per week. Daarnaast ga ik ook zwemmen en squashen in De Haan.
“Ik let op wat mijn familie eet”
Was het moeilijk om je eetpatroon te veranderen?
In het begin was het niet gemakkelijk, maar nu lukt het veel beter. Ik let ook op wat mijn familie eet. Als ik in het weekend thuis ben, heb ik soms ruzie met mijn zus omdat ze chocolade wil eten. Ik ben bang dat ze ook te zwaar wordt en ik let dus een beetje op haar voeding. Het is belangrijk dat ik ook mijn nieuwe eetgewoontes thuis volhoud. Daarom krijgen ook alle ouders een educatieve opleiding in het Zeepreventorium. Mijn moeder ging bijvoorbeeld samen met de diëtiste naar de supermarkt en kreeg kooklessen om gezondere maaltijden te leren klaarmaken.
Wat is jouw favoriete gezonde maaltijd?
Vroeger at ik heel veel fastfood, maar nu is mijn favoriete maaltijd lasagne met veel groenten.
Is het duur om in het Zeepreventorium te verblijven?
Het verblijf kost gemiddeld 180 euro per dag. Dat is enorm veel. Gelukkig komt de verzekering en mutualiteit tussen en betalen mijn ouders uiteindelijk 200 tot 250 euro per maand.
Bedankt Mohamed! We hebben veel bewondering voor jouw kracht en inzet!
vrijdag 12 juni 2015
Zeepreventorium
Koninklijke Baan 5,
8420 De Haan
Telefoon: 059 23 39 11
Website: www.zeepreventorium.be
Mohamed (midden) met de cursisten van De Boterham.