Academisch Nederlands

In CVO DE AVONDSCHOOL (*) kan je een cursus Academisch Nederlands volgen. Deze groep heeft 18 uur Nederlands per week. De groep is gestart in september en zal eind juni afstuderen en alle 10 modules hebben doorlopen.Wat is een academische cursus?


Lerares Sophie: Tijdens de cursus academisch Nederlands leren de cursisten heel intensief Nederlands. Ze volgen 18 uur les per week. Daarnaast hebben ze ook heel wat taken en zelfstudie.


Wat is het verschil met een gewone module?


De modules volgen elkaar sneller op en we gebruiken andere boeken. De meeste cursisten maken zich klaar om deel te nemen aan de ITNA test (Interuniversitaire Taaltest Nederlands voor Anderstaligen). Als ze voor deze test slagen, mogen ze aan de universiteit studeren. We zien in deze cursus dus heel specifieke woordenschat die je nodig hebt als je hogere studies wil volgen.


Welke boeken gebruiken jullie?


We werken met de Nederlandse boeken Nederlands in gang, Nederlands in actie, Nederlands op niveau en Nederlands naar perfectie. Daarnaast hebben de cursisten nog boeken met specifieke woordenschat.


Mag iedereen deze cursus volgen?


Voor de academische cursus, moeten de cursisten slagen voor een toelatingsproef. Ook de cursisten van de academische cursus moeten elke keer een test afleggen. Als ze niet slagen voor de test, moeten ze stoppen met de academische cursus en naar een gewone module overschakelen.


Wat doen de cursisten na deze module?


Dina (Syrië): Ik werkte in Syrië als apotheker, maar hier in België is mijn diploma gelijkgesteld aan een bachelordiploma. Daarom wil ik Farmaceutische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel studeren om mijn master te behalen.


Zeynep (Turkije): Ook mijn Turkse diploma is gelijkgesteld aan een bachelor. Ik wil in Gent een Master of Science in de industriële wetenschappen voor milieukunde studeren.


Natalia (Rusland): Ik ga niet verder studeren, maar ik zou graag heel goed Nederlands leren. Ik wil Nederlandstalige boeken kunnen lezen zoals ik Russischtalige boeken lees. De academische cursus was ideaal voor mij om een jaar heel intensief met de taal bezig te zijn.


Mohammed (Syrië): Ik weet nog niet goed of ik ga verder studeren of werk ga zoeken, maar een goede kennis van de taal verhoogt zeker mijn kansen in België.We wensen jullie een mooie toekomst toe!
_______________

(*) vanaf 1/9/2019 werd CVO DE AVONDSCHOOL deel van CVO Scala10 juni 2017

Herfst  

Op bezoek bij James Ensor  

De bibliotheek is voor iedereen     

     

     

    

LEES OOK: