Antenne

Op 16 december opende “Antenne” in Oostende. Het hart van Antenne is de sociale kruidenier, maar daarnaast wil Antenne zoveel mogelijk mensen samenbrengen rond diverse projecten en activiteiten. We hadden een interview met Ewoud Dutellie.


Wat is Antenne?


Antenne is een nieuw project gestart vanuit het Sociaal Huis in Oostende. In het gebouw van Antenne vind je een winkel (de sociale kruidenier), een keuken, een polyvalente zaal en een ontmoetingsruimte.


Hoe is het idee voor Antenne ontstaan?


Oostende kent twee grote problemen: de verarming en de vergrijzing.


Veel mensen moeten met een minimum-inkomen rondkomen. Veel ouderen verhuizen na hun pensioen naar Oostende. Als een partner wegvalt, komen ze vaak in isolement. Ze zijn hier alleen en hun familie woont in het binnenland.


Wat is de sociale kruidenier?


In Vlaanderen zijn er heel wat voedselbedelingsinitiatieven die georganiseerd worden door vrijwilligers. Dit zijn prachtige initiatieven, maar veel mensen schamen zich om in de rij te staan om voedsel te krijgen. Er is meestal ook weinig keuze en het voedsel is soms over datum.


De sociale kruidenier verzamelt overschotten, verwerkt ze tot nieuwe producten en verkoopt ze goedkoper. Als we bijvoorbeeld fruit krijgen, kunnen we daar zelf fruitsap of confituur van maken. We verkopen de producten 20 procent onder de marktprijs. De mensen kunnen dus zelf kiezen wat ze kopen en betalen minder  dan in een traditionele supermarkt.


Wie kan naar de sociale kruidenier komen?


Iedereen is welkom in Antenne, maar niet iedereen kan producten kopen in de sociale kruidenier. Er zijn 350 winkelpassen. Mensen met een inkomen lager dan 60 euro per week hebben recht op een winkelpas. Een aantal diensten zoals het Sociaal Huis zullen de mensen selecteren en doorsturen. De klanten krijgen een winkelpas voor zes maanden.


Welke andere activiteiten hebben jullie?


We willen via de sociale kruidenier mensen ontmoeten. We willen ze niet alleen voedsel verkopen, maar hen ook echt ondersteunen en helpen. Daarom hebben we in Antenne ook een keuken waar we met vrijwilligers kunnen koken en zelf kooklessen kunnen geven. De polyvalente zalen en de ontmoetingsruimte zorgen ervoor dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zodra mensen in de buurt elkaar leren kennen, kan er ook solidariteit ontstaan. Het is een project voor en door mensen.Zijn er specifieke activiteiten voor anderstaligen?


We zoeken een diverse invulling voor onze polyvalente zalen. Zo zullen de babbelbox van Samen Divers en het praatcafé van Compagnons (FMDO) bij ons doorgaan. Er is ook een huiswerkklas. De winkel, de keuken, de ontmoetingsruimte… zorgen voor een heel divers publiek. Jongeren, ouderen, alleenstaanden, gezinnen, anderstaligen… we kunnen allemaal iets van elkaar leren en voedsel is vaak de beste manier om een eerste contact te leggen.


Werken jullie samen met andere diensten?


We werken samen met heel veel diensten zoals het Sociaal Huis en CAW, maar ook diensten als Samen Divers en FMDO… zullen onze leskeuken en polyvalente zaal gebruiken voor activiteiten. Overschotten en producten krijgen we van andere winkels of de  Biopluktuin.


Wie werkt er bij Antenne?


Er zijn drie vaste mensen en daarnaast werken we met vrijwilligers. Zij hebben een vast takenpakket zoals in de winkel helpen, aan de kassa staan, de stock aanvullen, meehelpen in de keuken…


Met de vrijwilligers kijken we wat ze graag doen of welke talenten ze hebben. Iemand die bijvoorbeeld goed brood kan bakken, is welkom om vers brood te komen bakken.


Hoe kunnen vrijwilligers zich kandidaat stellen?


Ze kunnen een mail sturen of telefoneren. Wij nemen contact met hen op en bekijken welke taak of welk uurrooster het best past. De vrijwilligers kunnen bij ons heel wat ervaring opdoen en nieuwe mensen leren kennen.Bedankt, Ewoud, en veel succes met Antenne!Info:


Wil je Antenne bezoeken? Wil je meer info over de sociale kruidenier? Wil je meehelpen als vrijwilliger?


Adres: Torhoutsesteenweg 291, 8400 Oostende.

Open op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Telefoon: 059 59 11 99

E-mail: antenne(at)sho.be

Facebook: An Tenne


31 januari 2017

Luistervinken in de buurt  

Compagnons  

Vrijwilligerswerk in Antenne       

     

    

LEES OOK: