Gezondheidsambassadeurs

Op 19 december 2018 mochten we Liz Soriano en Zahida Bibi in de klas ontvangen. Zij behaalden op 9 december 2018 het diploma van 'Gezondheidsambassadeur'. Ze kwamen meer uitleg geven over dit project van FMDO vzw. Het werd een interessant gesprek over gezond leven, medische taboes doorbreken en de band tussen Belgen en mensen met een migratieachtergrond versterken.


Wat zijn 'Gezondheidsambassadeurs'?


Zahida: We krijgen veel informatie over medische problemen en gezondheid via sociale media, maar die informatie is niet altijd correct. Als Gezondheidsambassadeurs hebben we een cursus gevolgd bij dokters en geneeskundigen die ons wel de juiste informatie en uitleg hebben gegeven. De lessen duurden telkens drie uur en waren intensief. We werden gedurende zes maanden opgeleid om anderstaligen te kunnen informeren over verschillende aspecten van een gezond leven: het belang van gezonde voeding, beweging, preventie van kanker, stoppen met roken…


Wie organiseert het project?


Zahida: FMDO organiseert de cursus en regelt de lokalen voor de infosessies. Wij zijn de eerste groep van Gezondheidsambassadeurs die in Oostende hun diploma hebben behaald en wij wachten nu tot wij zelf onze eerste infosessie mogen geven. Momenteel is 'Gezondheidsambassadeurs' een pilootproject in Oostende, maar ze willen het in de toekomst uitbreiden naar andere steden.


Over welke thema's geven Gezondheidsambassadeurs informatie?


Liz: We praten in onze moedertaal over een gezonde levensstijl, maar ook over kanker. We geven informatie over wat kanker precies is, de verschillende types, alsook screening en preventie.

Zahida: In sommige culturen is de ziekte 'kanker' nog altijd taboe, maar wij willen het onderwerp bespreekbaar maken en mensen duidelijk informeren. Bovendien zie ik het als een middel van integratie. We brengen mensen met elkaar in contact, zodat ze onderling informatie kunnen uitwisselen. Het is ook goed dat we mensen in hun eigen taal kunnen geruststellen.


Waarom is dit project belangrijk?


Zahida: Ik ontmoet veel mensen en ik merkte dat er soms een tekort aan informatie over 'gezondheid' is. Persoonlijk vind ik dit thema heel belangrijk. Veel nieuwkomers blijven zich vasthouden aan de gewoontes uit hun land. Mensen in Azië eten bijvoorbeeld veel zoet, omdat zij in een warm klimaat moeten werken en hun lichaam dus veel suiker verbrandt. Maar als zij dan naar België verhuizen, verbrandt hun lichaam onvoldoende suiker door het gebrek aan zon, warmte en lichaamsbeweging.

Liz: We merkten ook dat veel mensen in België ongezonde eetgewoontes hebben: ze eten veel brood, charcuterie en pizza en ze drinken veel cola en energydranken. In mijn land eten we veel rijst en bonen. Ik probeer me zo goed mogelijk aan een gezonde levensstijl te houden, maar soms geniet ik ook van ongezond voedsel.


Kennen jullie mensen die hun levensstijl willen veranderen dankzij jullie advies?


Zahida: Ja, in onze groep is er iemand gestopt met roken. Tijdens onze opleiding hebben we informatie gekregen over wat roken met je lichaam doet en vernamen we dat één sigaret tot wel 3000 chemicaliën bevat.


Volgen jullie jullie eigen advies voor een gezonde levensstijl op?


Zahida: Ja! (lacht) Maar we zijn ook maar mensen, dus wij eten ook wel al eens een pizza… De belangrijke boodschap is dat we alles met mate moeten doen. We mogen dus niet overdrijven. Iemand die bijvoorbeeld dagelijks rookt, drinkt en ongezond eet, heeft meer kans om ziek te worden.

Liz: Het is belangrijk om een goede balans te vinden. Volg de eenvoudige regels van de voedingsdriehoek: eet zoveel mogelijk groenten en fruit, drink veel water, beperk vettig en zoet eten. En beweeg voldoende! In Oostende zijn er veel mogelijkheden om alleen of in groep te joggen, te tennissen of te fitnessen.

Zahira: Het is opvallend hoeveel cursisten tijdens de pauze in de klas blijven. Niet doen! Blijf niet zitten, maar beweeg!


Bedankt voor dit interessante gesprek en veel succes met de eerste infosessies van de Gezondheidsambassadeurs!


Info:


'Gezondheidsambassadeurs' is een project van FMDO vzw, in samenwerking met andere diensten en met de steun van Kom op tegen Kanker. Het pilootproject in Oostende loopt tot 2021.


Wie interesse heeft om Gezondheidsambassadeur te worden, kan altijd contact opnemen met Fem Theuninck van FMDO vzw. Zij zal jullie dan voor een eerste gesprek uitnodigen en jullie verder begeleiden.

20 januari 2019


    

LEES OOK: