HAN's Oostende

Op 6 februari zijn de reporters van De Boterham op bezoek gegaan bij HAN's. We werden er vriendelijk ontvangen door Aladdin Mufti en Kotaiba Hamwi, de sympathieke en ambitieuze uitbaters van deze nieuwe smoothie- en saladbar in Oostende. We praatten over hun droom om als zelfstandige te beginnen werken, hun ideeën voor nieuwe recepten, hun toekomstplannen... en uiteraard wilden we ook graag zelf zo'n lekkere smoothie uitproberen!


Wanneer hebben jullie elkaar ontmoet?


Aladdin: We komen allebei uit Syrië, maar we hebben elkaar voor het eerst in CVO De Avondschool ontmoet toen we een cursus Nederlands volgden. Dit was ongeveer 3 jaar geleden.


Wie kwam er op het idee om hier een smoothie- en saladbar op te starten?


Aladdin: We kwamen samen op het idee. Er was in de Alfons Pieterslaan nog geen bar met smoothies en vers fruitsap. Daarom kozen we voor deze locatie.

Kotaiba: Ik had al drie jaar in een horecazaak gewerkt en ik had daar veel ervaring opgedaan, onder andere hoe ik iets kan klaarmaken, waar ik de beste producten kan kopen. Aladdin had op zijn beurt al de nodige ervaring met bedrijfsbeheer. Mijn ervaring en zijn kennis waren dus de ideale combinatie om samen iets op te starten. We vroegen aan onze vrienden wat er nog ontbrak in Oostende. Zij antwoordden dat er in Oostende nog geen smoothiebar bestond en dat er nood was aan verse en gezonde producten.


Was het moeilijk om hier je eigen zaak op te starten?


Aladdin: Het was niet zo moeilijk. We hebben veel hulp gekregen. We hebben bij het Economisch Huis veel advies en info gekregen over het zelfstandig ondernemerschap, bijvoorbeeld over het verkrijgen van een lening. En ook van Zenito (vzw die diensten verleent aan startende zelfstandigen, nvdr.) kregen we hulp. Een bevriende architect gaf ons advies over de inrichting van de ruimte en via kennissen vonden we gemakkelijk een boekhouder. Vroeger moest je om een bedrijf op te richten een speciale opleiding volgen, maar nu is dat niet meer nodig. Als je zelfstandige wil worden, moet je sowieso met heel veel details rekening houden. Maar laat je hierdoor zeker niet afschrikken om een eigen zaak te beginnen.


Waarom hebben jullie de naam 'HAN's' gekozen?


Aladdin: Het is een combinatie van de eerste letter van de namen van mijn drie dochters: Haya, Aya en Naya.


Wanneer is HAN's van start gegaan?


Kotaiba: In augustus 2018 zijn we in dit pand beginnen werken. We hebben heel veel zelf gedaan om het in te richten. Op 23 november 2018 was er dan de officiële opening van HAN's.


Werken jullie alle dagen samen in HAN's of wisselen jullie elkaar af?


Alladin: We werken meestal samen, maar niet altijd. Tijdens de drukste uren en tijdens de lunchpauze zijn we wel allebei aanwezig. Maar als ik wat vrije tijd heb, besteed ik die tijd graag aan mijn dochters.

Kotaiba: Als ik vrije tijd heb, ga ik naar de fitness. Maar eigenlijk neem ik HAN's overal met me mee: naar de fitness, naar huis… Ik denk constant na over nieuwe recepten.


Welk publiek komt naar HAN's?


Kotaiba: We hebben al een aantal vaste klanten tussen 20 en 80 jaar oud, maar elke dag zien we ook nieuwe klanten. In de voormiddag komen vaak gepensioneerde mensen iets drinken en in de namiddag komen soms studenten en mensen die hier in de buurt werken. HAN's is centraal gelegen. We zijn bovendien voor iedereen toegankelijk: mensen met een rolstoel, mensen met jonge kinderen en mensen met honden zijn allemaal welkom.


Wie stelt de menukaart op?


Kotaiba: We stellen de menukaart samen op. We hebben alles al heel veel gemaakt, geproefd en dan samen beslist wat er op de menukaart komt. We proberen ook rekening te houden met mensen die een bepaalde allergie hebben. In de horeca is dit een vereiste.

Alladin: Wij halen onze inspiratie voor smoothies van op internet en YouTube, van bij anderen en uit boeken. Niet enkel de smaak van de smoothies is trouwens belangrijk, maar ook de presentatie ervan.


Wat is jullie specialiteit?


Alladin: Onze specialiteit zijn vooral de smoothies en fruitsappen, maar ook verschillende soorten salade en wraps. We gebruiken steeds verse producten en we passen ze aan het seizoen aan. In de winter serveren we bijvoorbeeld vooral smoothies met fruit en groenten die veel vitamines bevatten en energie geven. In de lente zullen we dan een nieuwe lijst met sapjes maken voor het warme seizoen. We hebben ook een smoothie met proteïnen, speciaal voor mensen die gaan sporten.


Wat zijn jullie toekomstplannen?


Kotaiba: We zouden in de toekomst graag nog een tweede HAN's openen, misschien wel in Brugge. Maar voorlopig werken we enkel met hart en ziel in HAN's Oostende.


Bedankt voor het gesprek en veel succes met HAN's!


Info:


HAN's Oostende

Rogierlaan 64

8400 Oostende

Telefoon: 0466 07 25 51

Website: https://www.facebook.com/hansoostende/


13 februari 2019


    

LEES OOK: