Goulash

20 maart 2013

•            

    

LEES OOK:

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Hongarije. Het woord “gulya” betekent een kudde runderen. Origineel was het een soep, maar in Tsjechië is goulash: “guláš”, vlees met saus. Ik baseer mijn recept op “Vlaamse stoverij”. Goulash is lekker met frietjes, brood en Tsjechische “knedlík” (knoedels).



Benodigdheden:


- 2 grote gesneden uien

- 1 kg rundsvlees in blokjes

- peper en zout


- 100 gram boter

- een halve liter bruin bier

- 2 lepels honing en 2 lepels mosterd

- 1 kruidnagel, 2 laurierblaadjes en enkele takjes tijm

- 2 sneden wit of bruin brood

- een beetje azijn



Bereiding:


Bereidingstijd is 2,5 – 3,5 uur (afhankelijk van het vlees).



1. Bak de gesneden ui in boter goudbruin in een grote diepe pot.


2. Bak in een andere pan het vlees snel bruin. Kruid met peper en zout. Doe het vlees  daarna bij de gebakken uien.


3. In een andere pan giet je nu het bier en laat het eventjes koken. Giet het bier nu bij het vlees tot het vlees onder staat. Voeg nu ook de samengebonden blaadjes laurier, takjes tijm en de kruidnagel toe en ook een lepel honing.


4. Besmeer een boterham met mosterd en voeg deze ook toe aan het vlees. Laat het gerecht nu circa twee tot drie uit zachtjes koken.


5. Neem nu de samengebonden kruiden eruit en breng op smaak met peper, zout en azijn.


6. Goulash smaakt nog beter als het een dag ‘gerust’ heeft maar je kan het ook direct opdienen.


7. Goulash is lekker met frietjes, brood of Tsjechische ‘knedlik’ (knoedels).