Moussaka uit Griekenland

2 juni 2014

LEES OOK:

Panagiota Papadatou komt uit Griekenland. Ze is gek op koken. Een heel populair recept uit Griekenland is ‘moussaka’. Het is een heerlijk gerecht, maar je hebt wel wat tijd nodig om het klaar te maken. Panagiota legt ons uit hoe je het maakt.



Ingrediënten:


- 1 grote aubergine

- 4 aardappelen

- 1 kilo gehakt

- 2 ajuinen

- 2 teentjes knoflook

- 1 blik tomatenpuree

- 200 gram geraspte kaas

- 4 koffielepels paneermeel

- bloem

- olie

- zwarte peper

- zout

- 2 soeplepels bakboter

- 2 eieren

- 6 soeplepels bloem

- ½ liter melk

- nootmuskaat vers geraspt



Bereiding:


Voor de tomatensaus:


1. Snijd de ajuinen fijn en bak ze. Voeg er het gehakt aan toe.

2. Breng op smaak met peper en zout.

3. Voeg er het paneermeel en de geraspte kaas aan toe.


Voor de aubergines en aardappelen:


1. Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes.

2. Snijd de aubergines in grote schijven.

3. Draai de aubergineschijven in de bloem en bak ze dan in olie.

4. Bestrooi ze met peper en zout.

5. Leg de gebakken aubergineschijven op een vel keukenrol.

6. Bak de aardappelschijven een beetje totdat ze goudbruin zijn.

7. Leg een laag aubergineschijven in een ovenschotel.

8. Strooi er geraspte kaas over.

9. Leg er het gehakt op.

10. Leg er een laag aardappelen op.

11. Leg er weer een laag gehakt op.

12. Leg er een laag met de rest van de aubergine of aardappelen op.


Voor de bechamelsaus:


1. Doe twee soeplepels bakboter in een pot.

2. Voeg er de nootmuskaat aan toe.

3. Voeg er 6 soeplepels bloem aan toe.

4. Voeg er een halve liter melk aan toe. Blijf roeren.

5. Voeg er twee eieren aan toe. Roer tot een mooi mengsel.


Tenslotte:

1. Giet de bechamelsaus over het mengsel.

2. Werk af met een beetje nootmuskaat, geraspte kaas en paneermeel.

3. Zet de schotel in de oven voor 30-40 minuten op 180°C.



Je kan moussaka serveren met een Griekse salade. Smakelijk!