Sushi uit Japan

23 november 2011

Bihon-noedels uit de Filippijnen    

Module 3.1 maakt Tiramisu         

    

LEES OOK:

Dankzij onze Japanse cursiste Sachiko kunnen we ook thuis sushi maken. We hoeven er ook niet noodzakelijk rauwe vis voor te kopen. Met een blikje tonijn of een pakje gerookte zalm smaakt het even goed. Sachiko legt ons uit hoe het moet.



Ingrediënten


• 500  gram sushirijst


• 600 ml water


• 6 eetlepels rijstazijn


• 2 eetlepels suiker


• 2 theelepels zout


• 8 à 10 blaadjes nori (zeewier)


• mayonaise


• wasabi


• sojasaus



Vulling (naar keuze):


• verse of gerookte zalm en avocado


• cocktailgarnalen, omelet van 4 eieren, gekookte wortel en spinazie


• surimi sticks, tonijn uit blik, ijsbergsla, komkommer


• verse tonijn


• gebakken kip, ijsbergsla



Nodig: bamboematje en rijstkoker of pan



Bereiding


1. Was de sushi rijst in koud water goed schoon en laat de rijst uitlekken. Breng de rijst met het water in een rijstkoker of in een pan aan de kook. Als de rijst klaar is, laat hem 10 minuten afgedekt staan.



2. Doe de azijn, de suiker en het zout in de pan en warm op een klein vuur. Als de suiker smelt, roer deze door de rijst. Laat hierna de rijst verder afkoelen tot kamertemperatuur.



3. Snij alle ingrediënten voor de vulling van de sushi in dunne reepjes van een halve centimeter breed.



4. Leg een nori (zeewier) op een bamboematje en verdeel een kleine hoeveelheid rijst over het matje. Laat aan de bovenkant een rand van 3 cm vrij.



Leg de vulling in een dunne horizontale strook, in het midden samen met mayonaise, sojasaus of wasabi.



Rol de nori met behulp van het matje op vanaf de onderkant en druk de uiteinden tegen elkaar aan. Het uiteinde van de nori kan eventueel met een natte vinger worden dichtgeplakt.



5. Een sushi rol wordt in 8 gelijke stukken gesneden. Leg de sushirol op de snijplank en doop het mes in het water. Snijd de rol doormidden en dan beide helften in 4 gelijke stukjes.


Smakelijk!