22 uur per week trainen bij Hermes Oostende

20 mei 2009

Ostend Night Run     

Voetbal op school  

"Basketbal is meer dan sport"     

     

    

LEES OOK:

Bij volleybalclub Hermes Oostende lopen er heel wat sportieve dames rond. We vonden er een oud-cursiste, Ania Bremer, die er niet alleen speelt maar ook een ploeg traint.



Ania, wanneer ben je met volleybal begonnen?



Ik ben toevallig met volleybal begonnen. Toen ik dertien jaar was, vroeg mijn buurvrouw of ik volleybal wilde spelen. Zij zei tegen mij: “Jij bent groot en sportief genoeg, zou je het willen proberen?”. Zij was ook speelster en trainster van een volleybalclub en had vroeger bij de nationale ploeg van Polen gespeeld. Haar dochter speelde ook volleybal. Ik vond het een goed en interessant idee. Dan ben ik van school veranderd. Ik zat in de sportklas waar ik zes uur lichamelijke opvoeding  per week kreeg en twee uur extra volleybal na school. Zo ben ik officieel beginnen trainen. Dag na dag speelde ik met meer enthousiasme en ging ik meer en meer van volleybal houden. Vandaag kan ik zeggen dat volleybal de liefde van mijn leven is geworden.



Hoe ben je bij ‘Hermes’ terechtgekomen?



Na mijn studies lichamelijke opvoeding kreeg ik een uitnodiging van mijn tante die in Oostende woonde en met een Belg getrouwd was. Zij vroeg mij of ik zin had om drie maanden naar België te komen, een beetje van de zomer te genieten en Nederlands te leren. Ik was pas afgestudeerd en wou nadenken wat ik verder in mijn leven wilde doen. Nadat ik hier aangekomen was, ging ik op zoek naar een volleybalclub waar ik de volgende drie maanden kon trainen om mijn conditie te onderhouden. Toen heb ik Jan Demaree, lid van de Sportieve Cel van Hermes Oostende, leren kennen. Ik mocht van hem in augustus beginnen meetrainen. Ik ging naar de training en zij vonden mij goed en stelden me voor om te blijven.



Hoeveel jaar speel je er al en bij welke ploeg ben je begonnen?



Ik speel er al zeven jaar en ik ben direct in de 1ste Divisie begonnen. Hermes telt vier damesploegen: Eredivisie, 1ste Provinciale Dames, 2de Provinciale Dames en 4de Provinciale Dames.



Jij speelt in de 1e  Divisie. Is dat het hoogste niveau voor dames?



Ja, dat is het hoogste niveau in volleybal. Door in de eerste divisie te spelen, is mijn kinderdroom in vervulling gegaan. Ik wou als kind de top bereiken en bij de (Poolse) nationale ploeg spelen. Ik had nooit verwacht dat ik in het buitenland het hoogste niveau zou bereiken.



Hoeveel keer per week moeten jullie trainen?



Wij trainen drie keer twee uur in de week in de zaal met de hele groep en nog twee keer per week in de fitnesszaal. Naar de fitness gaan we apart en doen we het op eigen tempo omdat iedereen eigen verplichtingen heeft (werk, kinderen of andere). Wie professioneel volleybal speelt, moet twintig tot tweeëntwintig uur per week trainen.



Is er elke week een wedstrijd?



Meestal wel. Onze match spelen wij op zaterdag of zondag, de ene week thuis en de andere week op verplaatsing. Enkel in het Paasweekend hebben wij geen match. Het volleybalseizoen begint in augustus wanneer de trainingen starten, maar de eerste match spelen wij pas in oktober.



Trainen en spelen jullie in dezelfde zaal?



Ja, wij trainen in de zaal van het sportcentrum  MR. V-Arena  en spelen er ook alle thuismatchen. Het sportcentrum ligt binnen het sportpark de Schorre.



Was het moeilijk in het begin om je aan te passen?



Oh, het was verschrikkelijk. Ik woonde alleen, kende weinig mensen en miste mijn ouders en vrienden. Nog altijd heb ik het soms moeilijk met de mentaliteit van de Belgen. In Polen zijn de mensen opener. In België is alles een beetje officieel en stijf. Zelfs als je familie wil bezoeken, moet je een afspraak maken. In Polen is dat helemaal anders. Wij springen gewoon bij een vriendin of tante binnen, drinken samen koffie en babbelen een beetje. Nog altijd als ik naar Polen geweest ben en terugkom, heb ik het de eerste week moeilijk. Dan probeer ik zo weinig mogelijk aan mijn ouders en vrienden te denken.



Welke taal sprak je met de medespeelsters en hoe heb je Nederlands geleerd?



In DE AVONDSCHOOL heb ik tot module D gevolgd. Met mijn vriend sprak ik vroeger altijd Engels, maar toen ik als trainster begon, moest ik wel Nederlands spreken omdat de meisjes van die leeftijd geen Engels spraken. Mijn Nederlands was niet perfect, maar ze probeerden mij te begrijpen en als ik iets niet begreep, gaven ze mij uitleg. Ik was bang dat ze mij zouden uitlachen, maar  dat is nooit gebeurd. Nu thuis, met mijn verloofde en zijn dochters, spreek ik ook Nederlands. De laatste twee jaar communiceer ik enkel in het Nederlands, maar ik lees in het Pools. Ik lees als ontspanning, maar ook om mijn moedertaal niet te vergeten en naar woorden te moeten zoeken als ik in Polen met mijn familie spreek.



Je bent speelster, maar ook trainster. Welke groep train je?



Dit jaar heb ik de meisjes van de B groep getraind. In deze groep spelen zestien- en zeventienjarige meisjes. Vorig jaar was ik trainster van de C groep waarin veertien- en vijftienjarige meisjes speelden. Vroeger heb ik ook dames getraind. Ik heb een diploma lichamelijk opvoeding en dat is eigenlijk mijn werk.



De meisjes die nu in de B ploeg spelen worden zij later professionele speelsters?



Dat zou u aan de meisjes zelf moeten vragen. Ik zou natuurlijk heel gelukkig zijn als één van de meisjes van de groep die ik nu train op professioneel niveau zou gaan spelen. Dat vraagt wel veel opofferingen. Meestal gaan zij in een andere stad studeren en dan wordt het moeilijk om de trainingen met de lessen te combineren. Zij spelen meestal als ontspanning en om in beweging te blijven.



Kan je van je sport leven? Betaalt de club jullie of hebben jullie sponsorcontracten?



Niemand van ons heeft een contract. Wij zijn geen professionele speelsters, het is meer een hobby. Wel krijgen de meisjes die met de auto komen een vergoeding en krijgen wij elke match drankbonnetjes. Wij hebben sponsors nodig om de club draaiende houden. Van hen krijgen we wedstrijdtruitjes, water, douchegel en shampoo, enz.



Kan iedereen lid worden van Hermes? Vanaf welke leeftijd kan je beginnen?



Ja, elk meisje en elke jongen van vijf jaar kan lid worden. Meisjes en jongens vanaf vijf tot acht jaar zitten in de Bewegingsschool. Daar leren zij verschillende vormen van algemene beweging en balvaardigheden. Daarna leren zij samenspelen en opdrachten uitvoeren in groep. Het gaat in de eerste plaats om bewegen en plezier maken. Vanaf acht jaar beginnen zij echt met volleybal.



Bedankt voor dit interview. Wij wensen je het allerbeste met je carrière!



Info:


Hermes Volley Oostende

Mr.V-Arena

Sportparklaan 1

8400 Oostende


www.hermesvolley.be