Fietsles voor volwassenen

11 juni 2016

Ladies&thepool

            

     

    

LEES OOK:

Véronique is lerares Nederlands in onze school. Dit jaar was ze ook één van de vrijwilligers die fietsles aan volwassenen gaf. Gedurende 15 lessen leerden 19 dames en één heer fietsten, soms met vallen en opstaan. We stelden Véronique enkele vragen.  


Hoe ben je op het idee gekomen op fietsinstructeur te worden?


Ik heb via onze school vernomen dat de sportdienst op zoek was naar mensen om fietsles te geven. We hadden een vergadering met de vrijwilligers en we kregen een korte opleiding.


Er waren ongeveer 20 deelnemers: 19 vrouwen en 1 man. Ze moesten een waarborg betalen voor 15 lessen en ze kregen dat geld terug als ze minimum 12 keer aanwezig waren. De fietsen mochten we van de sportdienst gebruiken.


Wat vond je het leukst?


Ik vond het enorm leuk. Ik besefte niet hoe moeilijk het was om te leren fietsen als volwassene. Sommige mensen hadden echt vijf à zes lessen nodig om te leren fietsen. Ik was verrast door het doorzettingsvermogen van de mensen. Ze wilden echt leren fietsen, ook al vielen ze, reden ze tegen elkaar… Hun glimlach en geluk was enorm motiverend voor mij om te blijven oefenen.


Waarom konden de deelnemers niet fietsen?


Ze hadden het nooit geleerd in hun land. Hun motivatie was om te kunnen fietsen met hun kinderen of om boodschappen met de fiets te kunnen doen.


Wat was het moeilijkst?


Evenwicht vinden. Sturen en remmen. De meeste mensen sturen te geweldig. Ze remmen te laat of te bruusk. De lessen waren niet zonder risico. Iemand van de dames is in de vijver gereden. Soms botste men tegen elkaar of viel men van de fiets. Gelukkig had de sportdienst een goede verzekering.


Twee van onze cursisten vertellen hun ervaringen:


Rajni: Ik woon al meer dan 18 jaar in België. Ik heb 2 kinderen. Ik leer al een tijdje fietsen en tot nu toe lukt het goed. Ik vind het heel leuk, vooral omdat we veel hulp krijgen. We leren het dichtbij De Schorre. Wanneer ik eenmaal kan rijden, zal ik zeer trots zijn op mezelf. Ik kan dan met mijn kinderen rond de stad rijden en zo ook boodschappen doen want momenteel heb ik geen auto. Dus duimen voor mij!


Salma: Ik kom uit Pakistan. Toen ik klein was, mochten meisjes niet leren fietsen.  Ik was ook bang dat ik zou vallen.  Hier in België fietsen veel vrouwen.  Met de fiets kan je veel plaatsen snel bereiken. 


In het begin was het moeilijk om mijn evenwicht te leren houden.  Maar na de 5e les ging het beter. Ik ben echt blij dat ik kan fietsen.  Hiermee wil ik de organisator, lesgevers en de vrijwilligers bedanken voor hun inzet tijdens de fietslessen voor volwassenen.


Veel succes aan alle deelnemers!