Angelicious

Op 13 februari 2019 mochten we de Bulgaarse Angelina Angelova interviewen. Deze sympathieke dame maakte van haar hobby haar beroep: ze werd professionele patissier. Ze sprak met veel passie over haar werk, haar specialiteiten, en haar enorme geduld en perfectionisme bij het maken van taarten en koekjes. Ze had zelfs enkele verse koekjes mee die wij mochten proeven. En met liefde gemaakt, dat smaakt!  


Waarom heb je ervoor gekozen om patissier te worden?


Toen ik met mijn Belgische man naar België verhuisde, kon ik niet bij de politie blijven werken. Op een dag zag ik de website van een Russische vrouw die heel mooie taarten maakte. Ik wilde graag zelf zulke taarten leren maken. De eerste taart die ik maakte, was voor mijn schoonmoeder. Daarna maakte ik een taart voor de verjaardag van mijn dochter. Die taarten waren niet zo mooi als de taarten die ik nu maak, maar wel lekker. Dus bleef ik taarten bakken en werd dit mijn nieuwe hobby. Mijn vrienden en kennissen werden het al gewend dat ik zelfgemaakte gebakjes meebracht telkens wanneer ik op bezoek kwam. Stilaan begonnen ze me te vragen om taarten op bestelling te maken. Zeven jaar geleden ben ik begonnen met het bakken van taarten en sinds twee jaar heb ik mijn eigen zaak 'Angelicious'. Uiteindelijk is mijn hobby dus mijn werk geworden.


Heb je een hiervoor een bepaalde opleiding gevolgd?


Ja, ik heb gedurende twee jaar een bakkersopleiding gevolgd in Ter Groene Poorte in Brugge. Ik studeerde elke avond van 18u tot 22u30. Ik was verplicht om deze opleiding te volgen, zodat ik officieel een eigen zaak zou kunnen starten in België. Ik heb daar eigenlijk niet geleerd hoe ik bijvoorbeeld koekjes en taarten moet versieren, maar ik heb er wel veel kennis opgedaan over typisch Belgische patisserie en basisingrediënten. We kregen ook een basisopleiding voor het maken van chocoladepralines en -truffels.


Hoe organiseer je je werk?


Ik werk thuis, maar in een apart gebouw achteraan. Ik heb enorm veel werk, dus werk ik met een agenda en een vast tijdschema. Ik moet met veel dingen rekening houden: de temperatuur van de eieren, de tijd dat deeg in de koelkast moet staan, de baktijd van de taarten… Bovendien heb ik een gezin. Ik moet dus mijn planning volgen om ook nog tijd met mijn man en kinderen te kunnen doorbrengen.


Welke problemen ervaar je soms tijdens je werk?


Ik krijg heel veel berichten en heb niet altijd tijd om alles te lezen. Gelukkig heb ik mijn man die me dan helpt om de berichten van de klanten door te nemen en te beantwoorden. Soms heb ik ook heel drukke perioden met veel bestellingen. Vooral in mei en juni voor de communie- en trouwfeesten, en in december voor Kerstmis en Nieuwjaar. Als vrienden tijdens een drukke periode plots nog koekjes willen bestellen, vind ik het bovendien heel moeilijk om 'nee' tegen hen te zeggen…


Hoeveel tijd op voorhand moeten mensen hun bestelling doorgeven?


Ik heb graag dat mensen minstens één maand op voorhand hun bestelling doorgeven. Zo kan ik alles goed organiseren: vooral de aankoop van de producten is belangrijk. Alles moet vers zijn.


Breng jij de bestellingen naar de klanten?


De meeste mensen komen zelf om hun bestelling. Ik vind dit gemakkelijker. Toch breng ik trouwtaarten het liefst zelf naar de feestzaal, omdat ik soms nog ter plaatse enkele details moet afwerken.


Welke zijn de traditionele smaken?


Meestal kiezen mijn klanten voor taarten met vanille- en framboossmaak. Zelf ben ik geen fan van chocolade, toch zijn ook de chocoladetaarten heel populair. Verder krijg ik regelmatig bestellingen voor vanillebiscuit en aardbeientaart. Ik denk dat Belgen houden van taart in combinatie met vers fruit.


Welke thema's zijn populair?


Voor verjaardagstaarten kiezen mensen vaak voor favoriete animatiefiguren of voor iets dat met de hobby van het jongen of het meisje te maken heeft. Ik heb de laatste tijd ook zoveel éénhoorntaarten moeten maken, dat ik er niet veel inspiratie meer voor heb (lacht). Maar mijn klanten bestellen ook graag de meer klassieke taarten met fruit of bloemen. Ik probeer trouwens mijn taarten nooit identiek te maken, maar er altijd andere details in te verwerken.


Maak je de decoratie voor de taarten zelf?


De meeste decoratie is handgemaakt. Voor sommige koekjes gebruik ik wel een speciale printer, bijvoorbeeld om eetbare animatiefiguren of teksten af te drukken. Dat zijn dan de gemakkelijkste koekjes om te maken. Maar eigenlijk maak en beschilder ik het liefst alles zelf. Ik werk heel graag met suikerpasta.


Durven vrienden en familieleden zelf nog taarten of koekjes bakken voor jou?


Ik weet het niet. Ik krijg nooit zelfgemaakte koekjes. Mijn moeder bakte vroeger graag taarten, maar nu niet meer. Meestal zorgen de anderen wel voor lekkere koffie en dan breng ik de taart mee (lacht). Ik zal trouwens ook nooit koekjes of taarten gaan kopen in een winkel. Wat ik meebreng, maak ik altijd zelf.


Wat zijn jouw toekomstplannen?


Ik wil zeker verder werken als patissier en ik wil nieuwe recepten uitproberen. Ik wil mijn kennis uitbreiden door eventueel nog een cursus te volgen. Misschien ga ik in de toekomst ook workshops organiseren. Ik heb al een beetje ervaring hiermee.


Bedankt voor het gesprek en veel succes met Angelicious!


Info:


Angelicious

Eernegemsestraat 58

8460 Westkerke

Website: https://www.facebook.com/Angelicious/

23 februari 2019

LEES OOK: