Vrijwilligerswerk in De Schelpe

10 juni 2017

Vrijwilligerswerk in Antenne       

Aquarel in De Schelpe       

Gloed     

LEES OOK:

Onderzoek heeft aangetoond dat vrijwilligerswerk een pluspunt is op je CV. Voor onze anderstalige cursisten is het ook een goede manier om met Vlamingen in contact te komen en Nederlands te oefenen. Dana komt uit Oekraïne en woont sinds 2015 in België. Ze leert Nederlands in CVO DE AVONDSCHOOL en in haar vrije tijd werkt ze als vrijwilligster in Dienstencentrum De Schelpe.Dana, hoe heb jij deze job gevonden?


Ik ben samen met mijn medecursiste Réjane naar een workshop over Parfum in De Schelpe geweest. In de cafetaria lazen we een oproep voor vrijwilligers. Ik heb thuis mijn CV gemaakt en een paar dagen later ben ik het kantoor van de verantwoordelijke Roel Vansevenant binnengestapt om mezelf voor te stellen. Na een gesprekje met twee andere  medewerkers werd ik aangenomen.


Wat moet je doen?


Ik heb verschillende taken. Ik werk meestal in de bar. Ik doe de kassa of ik bedien de klanten.


Hoeveel keer per week/maand werk je?


Het hangt ervan af hoe druk het in De Schelpe is. Normaal werk ik er één of twee dagen per week, maar als het heel druk is of als er veel activiteiten zijn, dan ga ik soms vier keer per week. Ik combineer het werk met mijn Nederlandse les, dus ga ik in de voormiddag naar de les en werk ik in de namiddag in De Schelpe.


Word je betaald of krijg je een vergoeding?


Ik word niet betaald. Als ik wil, mag ik wel blijven eten. Er zijn vaak extra ijsjes of pannenkoeken en dan mogen de medewerkers ook mee-eten.


Waarom vind je deze job leuk?


Ik kan mijn Nederlands oefenen. Zeker aan de bar komen de mensen altijd een praatje slaan. Ik begrijp nu ook beter dialect en ik heb bier leren inschenken. Ik leer ook typische spelletjes kennen zoals petanque en Yahtzee. Oudere mensen in België zijn nog heel actief. Ze komen buiten, ze spreken met elkaar af, ze volgen cursussen en workshops. Dat is mooi om te zien.


Heb je een leuke anekdote?


De meeste oudere mensen spreken dialect. Dat is soms moeilijk voor mij. Ik heb al heel veel nieuwe woorden geleerd, want iedereen komt me iets vragen aan de bar, zoals: „Heb je een vodje”, „Heb je een strootje?”, „Ik wil een botteltje”… In het begin begreep ik dat niet, maar nu lukt het.


Ik heb ook geleerd om bier in te schenken. De eerste keer hing ik vol schuim. Ik heb ook moeten leren welk glas ik voor welk bier moet gebruiken.


Werken er nog andere anderstaligen in De Schelpe?


Er zijn nog een paar anderstaligen, maar we spreken allemaal Nederlands met elkaar.


Hoe kan men zich inschrijven om als vrijwilliger in een dienstencentrum te werken?


In elk dienstencentrum is er een contactpersoon die verantwoordelijk is voor de vrijwilligers. Je kan telefoneren of een e-mail sturen, maar ik denk dat direct contact heel goed is. Maak een CV en stap het centrum binnen. Wie weet, hebben ze iemand nodig.Veel succes met jouw vrijwilligerswerk, Dana!Info:


Ontmoetingscentrum De Schelpe


Adres: Elisabethlaan 32, 8400 Oostende

Telefoon: 059/70.50.59


E-mail: deschelpe(at)oostende.be