Vrijwilligerswerk in De Grote Post
10 juni 2017
LEES OOK:
Onderzoek heeft aangetoond dat vrijwilligerswerk een pluspunt is op je CV. Voor onze anderstalige cursisten is het ook een goede manier om met Vlamingen in contact te komen en Nederlands te oefenen. Manhal uit Syrië doet vrijwilligerswerk in CC De Grote Post. We stelden hem enkele vragen.
Manhal, waar doe je vrijwilligerswerk?
Ik werk sinds oktober 2016 als vrijwilliger in Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende.
Hoe heb je deze job gevonden?
Mijn lerares Petra heeft me geholpen. We hebben samen een e-mail naar de verantwoordelijke van De Grote Post gestuurd om te solliciteren voor een vrijwilligersjob. De week daarna mocht ik op gesprek gaan en mocht ik beginnen.
Wat moet je doen?
Ik heb verschillende taken. Ik begeleid het publiek in het gebouw, ik help mensen om hun plaats te vinden in de zaal, ik controleer de tickets aan de deur, ik help mensen met een rolstoel naar hun plaats…
Hoeveel keer per week/maand werk je?
Ik werk daar vier of vijf keer per maand en drie of vier uur per keer. Ik mag zelf kiezen. De verantwoordelijke stuurt me een lijst met activiteiten. Ik kies de activiteit of zeg welke dagen ik vrij ben. Daarna krijg ik mijn definitieve programma.
Word je betaald of krijg je een vergoeding?
Ik verdien geen geld, maar ik krijg drankbonnetjes (drie per prestatie) en een reductiekaartje van 50% om iets in de Grote Post te eten.
Wat vond je de leukste activiteit?
Ik ben blij als ik in de zaal mag blijven en met het publiek van het spektakel kan genieten. Ik herinner me “Platform”, een theatervoorstelling naar het boek van Michel Houellebecq. Het was heel grappig!
Waarom vind je deze job leuk?
Ik kan mijn Nederlands oefenen en verbeteren. Ik kan ook mijn sociaal netwerk uitbreiden. Ik heb veel contact met de andere vrijwilligers en mensen in het publiek. Ik heb ook een woordje dialect geleerd. De mensen zijn niet altijd gemakkelijk te begrijpen als ze dialect spreken.
Heb je een anekdote?
Ja, één van de eerste dagen ben ik in De Grote Post verloren gelopen. Er zijn zoveel trappen en deuren en ik heb ook niet van elke deur een sleutel om binnen te gaan. Ik zat dus vast en wist niet waar ik naartoe moest. Ik heb de verantwoordelijke met mijn GSM gebeld en zij is mij komen zoeken.
Werken er nog andere anderstaligen in De Grote Post?
Voorlopig niet, denk ik. Tot nu toe heb ik alleen met Vlaamse vrijwilligers gewerkt. Ik heb leuke collega’s. Ze zijn heel behulpzaam.
Hoe kan men zich inschrijven om als vrijwilliger in De Grote Post te werken?
Ze kunnen en mail schrijven naar Anke Sabbe via anke.sabbe@degrotepost.be met hun naam, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres en motivatie. Anke neemt dan contact met hen op voor een gesprek.
Veel plezier, Manhal!
Info:
Wil je ook als vrijwilliger werken?
Stuur een e-mail met jouw naam, geboortedatum, telefoonnummer, e-mailadres en motivatie naar:
E-mail: anke.sabbe(at)degrotepost.be
Website: www.degrotepost.be