Bredene met een hart

Via onze cursisten leerden we een mooie organisatie in Bredene kennen: Bredene met een hart. Deze organisatie helpt mensen in nood en sinds kort hebben ze een eigen gebouw. We hadden een interview met Sylvia Goderis.Hoelang bestaat “Bredene met een hart”?


Sylvia: We zijn in september 2015 gestart. Toen gingen we vooral helpen in het vluchtelingenkamp in Duinkerke. Hier in Bredene bestaan we sinds de zomer van 2016.


Van wie komt het idee?


Nathalie en ik zijn twee buurvrouwen. We waren enorm aangegrepen door het beeld van het jongetje dat aanspoelde in Italië. We vroegen ons af hoe we hier in België iets konden doen. Eerst gingen we helpen in de kampen van Calais en Duinkerke. We startten toen een Facebookgroep om materiaal en kleren in te zamelen.


Oorspronkelijk verzamelden we alles thuis, maar na een tijd stonden onze huizen vol en moesten we een andere oplossing zoeken. Via het gemeentebestuur van Bredene kregen we een depot.  Daar mochten we alles gratis stockeren. Toen het gebouw werd afgebroken, kregen we deze ruimte. Dit gebouw is echt perfect. We kunnen niet alleen onze spullen hier opslaan, maar we hebben er een echt ontmoetingscentrum van gemaakt. Sinds 26 november 2016 zijn we officieel open voor het publiek.


Welke activiteiten hebben jullie?


Eerst en vooral verzamelen we kleren en spullen die we uitdelen aan vluchtelingen en andere mensen in nood. Een deel gaat naar de mensen hier en een deel gaat naar de vluchtelingenkampen in Duinkerke. Vrijwilligers kunnen materiaal komen halen om naar de kampen te brengen.


Daarnaast organiseren we ook allerlei activiteiten met de mensen. Begin december hadden we een Sinterklaasfeest voor de kinderen en op 17 december organiseerden we een Syrische cultuuravond met een typische maaltijd.


Wie helpt jullie bij de organisatie?


We werken met vrijwilligers en studenten van de Hogeschool Howest. Deze studenten zitten in hun tweede jaar maatschappelijk werk en doen een projectstage bij ons. Ze werken bijvoorbeeld aan een fototentoonstelling over Syrië. Onze vrijwilligers zijn vrienden, familie en heel veel anderstalige families. We hebben heel wat Syrische vluchtelingen die komen helpen sorteren, koken, vertalen…


Hoe krijgen de mensen materiaal en kleren van jullie?


Iedereen die in aanmerking komt voor hulp krijgt bij ons een fiche. Daarop staat informatie over de mensen: persoonlijke gegevens, aantal kinderen… Er staan ook afbeeldingen van spullen die ze kunnen krijgen zoals een winterjas, T-shirts, een trui… Ze krijgen alles gratis, maar als de fiche vol is, betalen ze een halve euro of een euro voor de kleren.


Komen hier alleen anderstaligen?


Oorspronkelijk waren we een organisatie voor de vluchtelingen, maar nu helpen we een hele waaier aan mensen. Samen met Welzijnszorg Bredene hebben we afgesproken dat ook mensen in armoede bij ons terecht kunnen. Daarom hebben we onze naam aangepast van “Bredene met een hart voor vluchtelingen”, naar “Bredene met een hart”. We helpen ook mensen buiten Bredene. Nathalie werkt in het OCMW van Brugge en zij stuurt soms ook mensen door. Ook uit Oostende komen heel wat mensen hulp vragen. Iedereen in nood is welkom bij ons. Het is nu ook een ontmoetingsplaats, dus mensen mogen ook gewoon een kopje koffie komen drinken.


Van wie krijgen jullie al het materiaal?


Het meeste materiaal en de kleren krijgen we van privépersonen. We worden ook gesponsord door een aantal winkels. Van Torfs Brugge hebben we allerlei rekken gekregen en JBC heeft ons kleren en kapstokken geschonken. We hebben een rekening waarop mensen geld kunnen storten. Ook een deel van de opbrengst van allerlei initiatieven zoals “De Foute fuif” in Bredene gaat naar onze organisatie. Hiermee betalen we o.a. koffie en broodjes voor de vrijwilligers die een hele dag komen helpen.


Wat zijn jullie toekomstplannen?


We willen zeker ons ontmoetingscentrum uitbouwen. In de toekomst willen we ook workshops organiseren.


Wanneer zijn jullie open?


We zijn open op maandag en woensdagavond voor de vrijwilligers die willen komen helpen sorteren. Op zaterdag zijn we open voor het publiek. Op deze drie dagen is het ook mogelijk om spullen binnen te brengen.


Waarom doen jullie dit allemaal?


Toen we de eerste keer naar de kampen in Duinkerke trokken, waren we zo aangegrepen door wat we daar zagen. De mensen leefden in vreselijke omstandigheden en de overheid doet zo goed als niets. Het was belangrijk voor ons om mensen te blijven helpen. We doen het ook heel graag. We leren zoveel mensen kennen en we proberen aan de mensen een goed gevoel te geven. De mensen zijn heel hartelijk en dankbaar. We willen ook aan de mensen hier hun beeld van vluchtelingen bijstellen. We zijn allemaal mensen en we moeten voor elkaar zorgen.


Veel succes, Sylvia, Nathalie en het hele team van vrijwilligers!Info:


Heb je spullen over? Wil je helpen sorteren? Ken je nieuwkomers die een beetje hulp kunnen gebruiken?


Bredene met een hart is open op maandag- en woensdagavond tussen 18:30 en 20:30 uur. Op zaterdag is iedereen welkom van 13:30 tot 17 uur.


Adres: Duinenstraat 108, 8450 Bredene

31 januari 2017

Antenne         

     

    

LEES OOK: