De vierde pijler van het inburgeringstraject

22 september 2021

Compagnons

Antenne

Thuis in Kortrijk          

     

    

LEES OOK:

Vandaag kwam Lili Chong van de dienst Samenleven langs op school. Ze is projectcoördinator van “sterkNETwerk” en kwam ons meer vertellen over de vernieuwingen in het inburgeringstraject.


Het inburgeringstraject zoals de meeste cursisten het kennen, bestaat uit 3 pijlers: Nederlands leren, een cursus Maatschappelijke Oriëntatie en Individuele begeleiding.

 

Daar komt vanaf 2022 een vierde pijler bij. Die zal bestaan uit 40 uur vrijwilligerswerk bij een organisatie naar keuze.

 

Enkele nieuwkomers, waaronder Elda uit Venezuela, testen het project uit. Ze kwam langs om te vertellen over haar ervaringen. Ze is alvast enthousiast over het vrijwilligerswerk. Ze voelt zich nu veel zelfzekerder, haar Nederlands is verbeterd, ze heeft zoveel nieuwe mensen leren kennen… Ze heeft vrijwilligerswerk gedaan bij ABC aan zee. Dat is een Nederlandse zomercursus voor kinderen die nog maar pas in België zijn.

 

Ook de cursisten van de Boterham blikten terug op hun inburgeringstraject. Iedereen van onze groep is enthousiast over het vrijwilligerswerk als vierde pijler. We doen zelf vrijwilligerswerk en vinden dit een meerwaarde om ervaring op te doen en de taal te leren. Toch zijn we een beetje bang dat dit verplicht wordt. Veel nieuwkomers hebben zoveel aan hun hoofd in het begin: trauma’s uit hun land verwerken, een huis zoeken, wennen aan hun nieuwe omgeving, een school vinden voor de kinderen, Nederlands leren, een integratiecursus volgen… Zullen ze nog tijd en energie hebben om ook nog de verplichte uren vrijwilligerswerk te doen?

 

We wensen alvast iedereen veel succes!