Oostende voor Anker

18 mei 2022

Venezuela

Kunst op straat

Thuis in Kortrijk          

     

    

LEES OOK:

Op 18 mei, een dag voor de start van Oostende voor anker, gingen we met De Boterham op verkenning in Oostende.


Oostende voor anker is een maritiem festival dat sinds 2000 georganiseerd wordt. De laatste twee jaar kon het niet plaatsvinden door de coronacrisis. Dit jaar komen er 150 boten en zijn er ook heel wat activiteiten als concerten, handwerk, winkeltjes, restaurantjes, infostandjes, toeristische info…

We startten onze wandeling op het vernieuwde stationsplein bij het standbeeld van de Vissersvrouwen. Van daar hadden we al een mooi uitzicht op de boten in het dok. We wandelden via de Amandine en de Sint-Petrus- en Pauluskerk richting de Vistrap. Daar kan je verse vis kopen zoals garnalen, tong en pladijs.

Onderweg zagen we ook een paar werken van de Crystal Ship, dat zijn grote en kleine schilderijen op diverse muren in de stad.

Van de Vistrap wandelden we naar de Anglicaanse Kerk. Daar hadden we een afspraak met Marilyn. Zij was aan het repeteren voor een vredesconcert op 24 juni. De Anglicaanse kerk is recent gerestaureerd en wordt gebruikt als kerk en als expositieruimte.

In de Anglicaanse kerk bezochten we de tentoonstelling “500ste verjaardag van Magellaan”. Hij was een Portugese ontdekkingsreiziger (1480 – 1521) die als eerste rond de wereld reisde. Hij deed dat met een Spaanse vloot in 1519. Op de tentoonstelling kregen we informatie over zijn leven en de vele reizen. We ontmoetten er de drie verantwoordelijken uit Madrid die de tentoonstelling organiseren en ons zo meer informatie konden geven. De tentoonstelling was te zien in 7 Spaanse steden en is voor de eerste keer buiten Spanje.

Er hangen ook veel kaarten. Bijvoorbeeld een kaart van de Filipijnen (Isla de Cebu). De duurste kaart in de tentoonstelling is een kaart waar voor het eerst het woord Amerika op staat. Het origineel werd gevonden in Duitsland en is verkocht voor 10 miljoen dollar. Het hangt nu in Washington.

De cursisten waren enthousiast en verwonderd dat er zoveel te zien en te beleven valt in Oostende. Andrea leidde ons rond in de Anglicaanse kerk, Sara uit Spanje vond het leuk om landgenoten te ontmoeten, Ratchel uit de Filipijnen vertelde iets over haar land aan de hand van de oude kaarten… Zo hebben we allemaal heel wat bijgeleerd.