Kolona Maan

28 november 2016

Ladies@thepool          

Qaraqish uit Egypte  

Marrakech

Het Offerfeest    

Op 12 oktober kwamen Melanie en Habiba van de organisatie “Kolona maan” op bezoek. Deze vereniging organiseert allerlei activiteiten om de moslimgemeenschap dichter bij Vlamingen en anderen te brengen.


Wat betekent “Kolona Maan”?


Kolona Maan betekent in het Arabisch “iedereen samen”. We zijn gestart met vrouwen uit allerlei landen zoals België, Marokko, Syrië, Palestina, Tsjetsjenië, Algerije, Egypte… We werken allemaal samen. Alle  nationaliteiten zijn welkom.


Wie heeft “Kolona maan” opgericht?


Habiba: Ik heb de organisatie samen met Melanie uit België en Kaoutar uit Marokko opgericht. We hadden alledrie het idee om een vereniging op te richten. Melanie was vroeger lid van een organisatie in Gent en wilde graag iets dichter bij huis doen. We zijn gestart in april.


Kan iedereen lid worden van Kolona Maan?


Iedereen is welkom! Oorspronkelijk wilden we een organisatie voor vrouwen, maar omdat onze eigen mannen ook enthousiast waren en veel meehielpen, beslisten we om zowel activiteiten voor vrouwen en kinderen als voor mannen en vrouwen samen te organiseren.


We zijn heel trots op onze mannen en we zijn hen heel dankbaar. Vanaf de eerste activiteit hielpen ze koken, tafels klaarzetten, poetsen, eten opdienen, mensen ontvangen, de zaal opruimen… Hun hulp is een heel grote steun voor ons.


Welke activiteiten organiseren jullie?


Onze eerste activiteit was in juli tijdens de Ramadan. We hebben toen elke vrijdag van de maand een iftarmaaltijd klaargemaakt. Iedereen was welkom. Elke vrijdag kwamen er ongeveer 150 mensen, zowel moslims als niet-moslims, eten. Het waren prachtige avonden. Alle producten en gerechten kwamen van onze eigen mensen. Elke vrijdag kwamen onze families samen om te koken en de zaal klaar te zetten.


In september hadden we een infostandje met allerlei hapjes op “Feest in den Hof”.

Tijdens het Offerfeest hebben we ook een feest georganiseerd. Dat was enkel voor vrouwen en kinderen. Er waren hapjes, kinderspelletjes en muziek.

We organiseren op zondag ook Arabische les voor kinderen in Dienstencentrum De Boeie. Zowel Arabischtalige als niet-Arabischtalige kinderen volgen bij ons les.


Werken jullie samen met andere verenigingen?


We zijn een deelvereniging van FMDO (Federatie voor Mondiale Organisaties) en we werken samen met allerlei diensten als Stad Oostende, Samen Divers, de Katrol…


Wat is jullie doel?


We willen contact leggen met en tussen mensen. Men denkt vaak dat de moslimgemeenschap heel gesloten is, maar dat is niet zo. Via onze activiteiten willen we andere mensen bereiken en willen we onze cultuur aan de mensen tonen. Wij hebben respect voor andere religies, culturen, nationaliteiten en willen dat ook mensen ons leren kennen en respectvol behandelen.


Veel nieuwkomers vervelen zich in Oostende. Ze hebben geen familie en vrienden, geen hobby’s of vrije tijd… Via onze organisatie komen ze in contact met anderen, maken ze vrienden, kunnen ze hun talenten tonen, en even hun zorgen vergeten.


We verdienen geen geld aan deze organisatie, maar het enthousiasme van de mensen tijdens onze activiteiten, de vriendschap tussen de leden, de dankbaarheid van de ouders en de kinderen na de Arabische les, de smsjes met dankwoorden… zijn veel waard voor ons. Je voelt dat je iets kan betekenen voor de mensen en dat je het verschil kan maken.


Wat zijn de plannen voor de toekomst?


We willen nog heel wat organiseren. We zouden ook graag onze Arabische school uitbreiden, maar het is moeilijk om leslokalen te vinden. De vraag is heel groot, maar we kunnen maar weinig kinderen in dienstencentrum De Boeie ontvangen. Ook heel wat volwassenen zouden graag les volgen. We zijn op zoek naar een school die klaslokalen aan ons wil verhuren.


Onze leden kunnen ook zelf voorstellen doen. Als iemand een bepaalde activiteit wil organiseren, kunnen wij helpen met het vinden van een zaal en vrijwilligers. Alle ideeën zijn welkom.


Samen koken, samen leven


Op 9 december organiseert Kolona Maan voor de activiteit „Samen koken, samen leven” een kookworkshop. Op het menu staat een waaier aan Syrische specialiteiten. Inschrijven is verplicht want de plaatsen zijn beperkt.


De workshop gaat door in Zaal Pax, Schilderstraat 5, 8400 Oostende.

FMDO leden betalen €10, niet-leden betalen €15.


Meer info en reserveren via katrien(at)fmdo.be of 0483/59.56.05.LEES OOK: