Overdue

29 september 2021

Op woensdag 29 september volgden we de audiotour “Overdue” van de kunstenaars Bart Jacobs en Marleen Claeys. Overdue vertelt het verhaal van het IJslandschip O.304 Laermans dat in 1949 verdween. De audiotour bestaat uit 12+1 locaties in Oostende. Op elke locatie kan je een kunstwerk bewonderen en luisteren naar een stuk verhaal en bijpassende muziek.


Het stormweer van die dag bracht ons helemaal in de sfeer van die periode. We luisterden naar twee verhalen: het hedendaagse verhaal van Marilou en Bartiboy (Marleen en Bart) en het verhaal van de kapiteinsvrouw van de 0.304 Laermans. Het verhaal bracht een mooie combinatie van Oostends dialect en algemeen Nederlands. Ook de kunstwerken ondersteunden het hele verhaal.


Na twee uur en 5 km wandelen hadden we een leuk gesprek met Marleen Claeys in Cultuurcentrum De Grote Post. Daar konden we nog allerlei vragen stellen.

We waren alvast allemaal heel enthousiast en schreven de volgende reacties neer.

Yanissa: Ik vond het een interessante wandeling. Het mooiste werk vond ik de grote krab met 365 kleine krabben met daarin een miniatuurboot. Marleen vertelde ons dat dit twee jaar werk had gekost.


Mariella: Ik vond de tour heel belangrijk voor ons omdat we zo iets leerden kennen over de recente geschiedenis van Oostende en het verhaal van de vissers. De locaties waren heel goed gekozen en hadden vaak ook een betekenis of een link met het verhaal. Ik was ook verwonderd dat dit geen groot gesubsidieerd project is, maar dat dit werk voortkomt uit de passie, interesse en vooral ook liefde voor de stad.

 

Fatiha: Ik heb genoten van de audiotour. De tekst in het dialect vond ik moeilijk, maar gelukkig konden we tijdens de tour vragen stellen aan onze lerares en later ook aan Marleen.


Aziza: Marleen was lang geleden mijn eerste lerares Nederlands. Ik wist dat ze heel creatief was, maar met deze audiotour heeft ze me echt verrast. Ik heb veel bewondering voor haar en haar man. Wat leuk dat ze dit samen kunnen doen. Ik hoop dat ze in de toekomst nog iets met dit verhaal of deze kunstwerken zullen doen. Misschien een theaterstuk of een musical, want Marleen schrijft mooie muziek en kan goed zingen.

LEES OOK: