Aldona komt uit Letland en woont sinds 2015 in België. Ze is getrouwd met een lieve man uit Oostende en is om die reden naar België verhuisd. Ze gaat nog graag op vakantie naar Letland en schreef ons dit verslag over haar land.Veel mensen weten niet waar Letland ligt en weten niets over mijn land. Daarom wil ik graag een beetje over mijn land vertellen.Letland is samen met Estland en Litouwen één van de drie Baltische staten in Noord-Europa en ligt aan de Baltische zee.Volgens de telling van 2016 wonen er bijna twee miljoen inwoners. De oppervlakte is 64 000 km². Dat is ruim twee keer zo groot als België. Ongeveer 60% van de inwoners zijn Letten, 27% zijn Russen en een kleine 13% bestaat uit andere nationaliteiten, vooral mensen uit de buurlanden. Voor mij was het daarom helemaal nieuw om in België met zoveel verschillende nationaliteiten, religies en culturen in contact te komen.Mijn land is erg groen, want 45% van het grondgebied bestaat uit bossen. Dit verklaart ook de kleine bevolking. Door de bosrijke omgeving, is het openbaar vervoer niet zo ontwikkeld. We hebben niet veel treinen. Alle vervoer gaat per bus of auto.De geschiedenis van mijn volk is erg ingewikkeld. Net als de mensen in België kenden we veel overheersers. We maakten ooit deel uit van Zweden, Duitsland, Polen, de Sovjet-Unie...Tot 1990 maakte Letland deel uit van de Sovjet-Unie. De officiële taal is het Lets, maar voor 1990 leerde iedereen ook Russisch op school. Op 4 mei 1990 werd Letland onafhankelijk. Russisch werd minder populair en op veel scholen werd Russisch zelfs vervangen door Engels. Als derde taal kunnen leerlingen nu kiezen tussen Duits en Russisch.Riga is de hoofdstad en werd gesticht in 1201. Het oude stadsgedeelte is wereld UNESCO erfgoed. Bijna de helft van de Letse bevolking woont in de hoofdstad. Riga staat bekend om haar architectuur, monumenten en het multiculturele erfgoed.De bewoners zijn trots op de Nationale opera, de Jugendstil wijk, de oude stad met het begijnhof en het huis van de zwarthoofden.Mijn favoriete plek in Riga is Bastejkalns. Dat is een hoger gelegen gedeelte midden in het centrum van Riga, naast de oude stad. Vanaf deze plaats zie je het Vrijheidsmonument en de Letse Nationale Opera.De grootste rivier in Letland, de Daugava, verdeelt  de stad in twee delen.


De badplaats Jurmala is ook fantastisch mooi. Aan het prachtig, blauwe water zal je nog tot lang na de reis blijven terugdenken.Kuldiga is één van de mooiste steden van Letland en is ook mijn geliefde stad. Een oude rode brug en een waterval is de trots van de stad en van Letland.


Het Letse Zang- en Dansfestival vond in 1873 voor de eerste keer plaats en wordt sindsdien elke vijf jaar opnieuw gevierd. Voor het feest komen duizenden zangers en dansers samen in Letland.Ik mis het culturele leven van Letland. Als ik naar Letland ga, zoek ik vooraf op het internet theaterstukken en balletvoorstellingen en vraag aan mijn familie om de kaartjes te kopen. Ik zit dan een week in de opera of het theater. Dit is iets wat ik in België mis. Ten eerste is het voor mij moeilijk om theaterstukken in het Nederlands te volgen. En ten tweede vind ik de toegangsprijzen hier verschrikkelijk duur. Voor een nationale of internationale voorstelling op een goede zitplaats in de Letse opera betaal ik 5 tot 9 euro.Een avondje uit in Letland betekent dus met de familie naar een culturele activiteit. Letse kinderen groeien op met theater, ballet en opera. Wanneer ik mijn familie, vrienden en mijn culturele leven in Letland mis, koop ik  een vliegticket.Iedere regio in Letland heeft ook een heel mooie klederdracht. De traditionele Letse kleren zijn kleurrijk met veel borduurwerk. Op speciale feesten dragen we allemaal onze Letse kleren. Ik vind dat de mensen in België zich nogal donker en saai kleden in vergelijking met de mensen in Letland. In Letland dragen vrouwen ook bijna altijd rokken en jurken. In België dragen vrouwen heel veel broeken.De Letse eetcultuur is niet zo rijk als de Belgische, maar er zijn dingen die iedereen zeker moet proeven. Grijze erwten met gerookt spek en kefir! Dit is ook een van mijn favoriete gerechten. We hebben kefir, kwark en zure room, die hier niet zo bekend zijn.In Riga is er vorig jaar een Belgische bar geopend met Belgisch bier. Letten zijn ook grote bierdrinkers, maar we hebben niet zoveel soorten bier, daarom begint men meer en meer bier uit België te importeren.De populairste sporten in Letland zijn ijshockey en basketbal. Een andere populaire wintersport is bobsleeën. De trainer van het Belgische nationale vrouwen bobsleeteam, the Belgian Bullets, is de Let Janis Skrastins.Als gepensioneerde kan ik zeggen dat het leven in België interessant en zorgeloos is. Mensen hier kunnen echt van het leven genieten na hun pensioen.


Maar kom ook Letland eens bezoeken! Het is een prachtige land!

Veelzijdig Letland

4 december 2017

LEES OOK: