Onderwijs in Oekraïne

8 november 2015

Piroshki uit Oekraïne

Vrouwendag            

Russisch leren in Sint-Petersburg    

    

LEES OOK:

Onze anderstalige cursisten komen al snel in contact met onderwijs in België. Ze volgen vaak zelf Nederlands of andere opleidingen en ook hun kinderen worden al heel snel na hun aankomst ingeschreven in één van de vele scholen. Toen we in de klas over “onderwijs” spraken, kwamen er heel wat boeiende verhalen, tradities, anekdotes naar boven. De cursisten schreven hun ervaringen op we zullen ze één voor één in De Boterham publiceren. Olena uit Oekraïne bijt de spits af. 


Olena: Ik ben Olena. Ik kom uit Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Ik woon bijna twee jaar in Oostende. Graag vertel ik jullie iets over het onderwijs in mijn land. In mijn land gaan kinderen minimum tien jaar naar school. We gaan van 7 tot 17 jaar naar school. Dat is verplicht onderwijs. Kinderen volgen veel vakken zoals  wiskunde, fysica, chemie en andere technische vakken. We leren weinig vreemde talen. Ik had twee lessen per week Engels. Een les duurt 45 min. Ik vind het jammer dat Oekraïners zo weinig vreemde talen spreken. In Vlaanderen kennen de kinderen minimum drie vreemde talen. Ik vind dat heel goed.


Sovjet-Unie


Tijdens de Sovjet-Unie waren alle scholen in Kiev in het Russisch. Na de onafhankelijkheid in 1990 werden er ook scholen in het Oekraïens opgericht. Mijn oudste zoon is in 1985 geboren en is naar een Russische school geweest. Hij had maar een paar uurtjes Oekraïense les per week. 


Toen hij naar de universiteit ging, had hij het lastig om de lessen in het Oekraïens te volgen. Mijn jongste zoon is in 1990 geboren en hij heeft altijd les in het Oekraïens gevolgd. Hij had ook meer uren Engels. Voor hem was het dus gemakkelijker om Oekraïens en Engels te spreken, maar Russisch heeft hij thuis van mij geleerd.


In België zijn er katholieke scholen en scholen van het gemeenschapsonderwijs. In Oekraïne vind je geen godsdienst op school. Tijdens de Sovjet-Unie was godsdienst verboden en ook vandaag nog is er geen godsdienstles of religieuze opvoeding op school. Buiten de school zijn er nu wel religieuze feestdagen en activiteiten. Via de Orthodoxe kerk leren we over religie. 


Het onderwijs in mijn land is heel traditioneel. We dragen een uniform. Ik droeg een bruine jurk met een witte kraag. De eerste dag van het schooljaar is een heel belangrijke dag. Op één september geven alle leerlingen bloemen aan hun leerkracht. 


We hebben les van acht uur ’s morgens tot twee uur ’s middags. Na de middag volgen sommige kinderen andere activiteiten. Ze gaan naar de muziekschool of kunst-academie. Toen ik klein was, ging ik vier keer per week naar de pianoles. 

Ik vind het heel leuk om hier in België naar school te gaan en Nederlands te leren. Ik vind het wel heel stresserend om als volwassen vrouw terug op de schoolbanken te zitten. Maar ik doe mijn best.


Wil je Russisch leren in CVO DE AVONDSCHOOL(*)?    

Kijk snel op de website voor meer informatie...             _______________

(*) vanaf 1/9/2019 werd CVO DE AVONDSCHOOL deel van CVO Scala