Yosakoi

20 maart 2013

Pannenkoeken eten in Bejing?  

Belgisch-Syrische familie                   

     

    

LEES OOK:

Yosakoi is een zomers dansfestival in augustus in Kochi, Japan. Het is een soort carnaval en bestaat bijna 60 jaar. De stijl van de Yosakoi dans is zeer energiek, een combinatie van traditionele Japanse dans en moderne muziek. De deelnemers zijn mannen en vrouwen van bijna alle leeftijden.


De deelnemers dansen twee dagen (10 en 11 augustus) in de stad, niet alleen tijdens de wedstrijd in het centrum, maar ook in de 9 winkelstraten overal in de stad. Meer dan 150 ploegen met 15000 dansers nemen deel.


De dansers komen uit scholen, bedrijven, vriendengroepjes, wijkcomités… Zelf heb ik twee keer meegedaan. Één keer met mijn wijkcomité en één keer met mijn collega’s van het werk. Wekenlang moesten we elke avond oefenen. Onze danslerares had voor ons de kledij, muziek en choreografie uitgekozen. Het is een leuk groepsgebeuren en het zorgt voor een positieve sfeer onder de deelnemers.


Sommige groepen zijn zo professioneel dat je auditie moet doen om met hen te mogen meedansen. De populaire groepen zijn ook heel duur omdat de dansers zelf alle kleren moeten betalen.


Er komen veel mensen uit heel Japan kijken en je kan het spektakel ook live op televisie volgen. Als toerist kan je ook zelf meedoen. Je volgt via het toerismebureau een korte les en dan mag je met je groepje op straat gaan dansen.


De regel is simpel: je moet dansen met “Naruko’s,” een instrument voor de dans. Zij hebben een traditionele manier van dansen en de melodie, maar je mag ook je eigen dans, muziek en kostuums kiezen. Dus als je naar het Yosakoi carnaval gaat kijken, zal je je nooit vervelen met 150 verschillende dansen en muziek.


De individuele dansers kunnen een medaille krijgen als ze goed dansen. Zij hebben zo veel medailles. Ook als ploeg heb je ook kans om een grote prijs zoals goud, zilver en brons te winnen.


Er is altijd een tendens, bijvoorbeeld twintig jaar geleden was de mix van “Samba” cool, maar tegenwoordig is de Japanse stijl terug in de mode. Je kan traditionele mooie Japanse kleren, muziek en dans in een moderne versie zien. En de dans is prachtig! De dansers oefenen wekenlang, en hun choreografie is perfect en zo mooi. Je moet het zelf zien om het te geloven.


Julia Tase