Ash-e-reshteh uit Iran
8 november 2015
LEES OOK:
Fatemeh komt uit Shiraz, Iran. Een typisch recept uit haar regio is “Ash-e-reshteh”. Het lijkt op een dikke noedelsoep. “Ash-e-reshteh” betekent “soep met slierten”.
Fatemeh: We hebben in ons land een speciale traditie. Als iemand van de familie een verre, moeilijke reis moet maken en we bang zijn dat die persoon niet gemakkelijk kan terugkomen, dan maken we deze soep op de derde dag van zijn vertrek. De reiziger moet voor zijn vertrek de bloem aanraken. Met die bloem zullen later dan de noedels worden gemaakt. Toen ik naar België kwam, heeft mijn moeder drie dagen later ook deze soep gemaakt en met de familie en buren gegeten. Iedereen ging na het eten bidden voor een goede reis en met de hoop dat ik ooit terug naar Iran zou komen.
Ingrediënten:
- 300 gram rode bonen (vers geweekt in water of uit blik)
- 200 gram groene linzen (vers geweekt in water of uit blik)
- 300 gram kikkererwten (vers geweekt in water of uit blik)
- 200 gram verse koriander
- 200 gram verse bladpeterselie
- 200 gram verse spinazie
- 200 gram bieslook
- twee grote ajuinen
- knoflook
- gedroogde munt
- één koffielepel kurkuma
- peper en zout
- een halve kilo “reshteh”, Iraanse noedels, te koop in de Aziatische winkels.
Bereiding:
1. Bak de ajuinen in een grote pan. Voeg er kurkuma, peper en zout aan toe.
2. Giet er water bij. Voeg er de bonen en kikkererwten aan toe. Laat 45 minuten op een zacht vuur sudderen.
3. Voeg er na 20 minuten de linzen aan toe, samen met de bladpeterselie, koriander, spinazie en bieslook.
4. Voeg er na 20 minuten de “reshteh” aan toe. Je kan de “reshteh” in stukken breken.
5. De Ash-e-reshteh is na 25 minuten klaar.
6. Stoof de gedroogde munt heel even in olie.
7. Giet de Ash-e-reshteh in een mooie, grote soepkom. Versier de soep met gebakken ajuin, gedroogde munt, gestoofde knoflook en typische Iraanse yoghurt “kashk”.
Smakelijk!