Exotisch voedsel

24 oktober 2014

Zingen met Matondo              

    

LEES OOK:

Weet je welk thema tijdens de lessen Nederlands altijd in de smaak valt? Een thema over eten! Zodra cursisten mogen vertellen over hun lievelingseten, favoriete recepten, eigen ingrediënten, kunnen ze niet stoppen met spreken.



In module 2.3 komt het thema “Thuis of tehuis” aan bod. We spreken over ouder worden en de verschillende vormen van hulp voor ouderen in België. Hoewel de lessen interessant zijn, is het geen vrolijk thema. De vragen waar je oud wil worden of je later bij je kinderen of in een rusthuis wil wonen, doen de cursisten soms met verdriet denken aan hun eigen leven, hun ouders of grootouders.



Met het filmpje van Bertha en Elisabeth wilden we het thema toch luchtig en positief afsluiten. Bertha en Elisabeth zijn allebei 96 jaar. Voor het programma “Dagelijkse kost” mogen ze een paar nieuwe, exotische gerechten en ingrediënten proeven. Hun reacties bij het zien en eten van sushi, quinoa, insectenburgers... zijn heel grappig.



Lerares Petra en enkele cursisten brachten ook één ingrediënt of gerecht uit hun land mee. Dat mochten ze dan van elkaar proeven. Uit België waren er garnalen en gekookte spruitjes. Uit Palestina was er “hummus”, een gerecht met kikkererwten. Er was quinoa uit Bolivië. Uit Afghanistan waren er verschillende kruiden, granen en een gerecht “bolani”.



De reacties van de cursisten waren heel grappig. Markha uit Tsjetsjenië vond dat de garnalen heerlijk in combinatie met de hummus. Farid uit Afghanistan werd zelfs een beetje emotioneel bij het zien van “bolani”. “Dat heb ik zeker 10 jaar niet gegeten”, riep hij.



Bekijk het filmpje van Bertha en Elisabeth. Als extra oefening kan je een antwoord zoeken op de volgende vragen:



    - Welke gerechten en ingrediënten moeten Bertha en Elisabeth proeven?


    - Wat vinden ze van de verschillende gerechten?

    - Welke van deze gerechten heb jij al eens geproefd?


    - Welke producten of gerechten heb jij in België voor het eerst gegeten?


    - Wat is een typisch ingrediënt of gerecht in jouw land?



Veel plezier!