Hondentraining met Felix Ho

9 maart 2011

Ostend Night Run     

Voetbal op school  

Moussaka uit Griekenland         

     

    

LEES OOK:

Op school ontmoeten we Felix Ho. Hij is in Hong Kong geboren. Hij heeft jaren in Australië gestudeerd en gewoond. Sinds 2003 woont en werkt hij in België. Zijn grote passie zijn honden. Hij is gespecialiseerd in het trainen en africhten van honden.



Felix, was je als kind ook bezig met honden?



Neen, ik was wel altijd al geïnteresseerd in dieren. Ik had veel dierenboeken en toen ik 7 was, kreeg ik een hond cadeau. Jammer genoeg hadden we te weinig plaats en wisten mijn ouders niets over honden. Na een paar dagen brachten ze de puppy terug. Toch wist ik toen dat ik later met honden wilde werken. Omdat ik van mijn ouders geen hond meer kreeg, ging ik op zoek naar andere dieren. In exotische dierenwinkels kocht ik tarantula spinnen, slangen, kikkers, schildpadden en schorpioenen. Ik smokkelde ze binnen in ons appartementje en verstopte ze in een boekenkast in de woonkamer. Mijn ouders konden er niet mee lachen, toen ze mijn collectie ontdekten.



Hoe ben je dan hondentrainer geworden?



Toen ik 16 was, stuurden mijn ouders mij naar Australië. In Hong Kong kon je toen zelfs niet voor dierenarts studeren, dus ging ik naar Australië om biologie te studeren. Toen ik op mijn 21ste alleen ging wonen, kocht ik mijn eerste hond: een Malamute. Toen is alles begonnen. Via een van mijn trainers kwam ik in contact met de Mechelse Scheper. In die tijd trainde ik eerst mijn eigen honden, maar meer en meer vroegen ook mijn vrienden of ik hun hond wilde trainen. Toen ik afstudeerde aan de universiteit, kon ik van mijn hobby mijn beroep maken.



Is hondentraining zo belangrijk?



Het trainen van honden is voor mij nog belangrijker dan de hond zelf. Ik wil zien wat ik de honden kan leren. Door de jaren heen heb ik veel verschillende honden gehad. Op een dag las ik een boek over Schutzhund (Duits voor “verdedigingshond”). Zo kwam ik in contact met de professionele hondensport.



Er bestaan belangrijke competities waar de hond verschillende opdrachten moet uitvoeren en punten krijgt. Niet elke hond is geschikt voor Schutzhund. Je moet eerst de juiste puppy selecteren en dan heel vroeg met de training beginnen.



Wat is jouw filosofie?



Mijn filosofie is heel eenvoudig. De hond moet naar zijn baas luisteren, maar ze moeten elkaar goed behandelen en in harmonie leven. Er loopt veel fout bij het nemen van een hond. Ten eerste zijn er niet zoveel professionele kwekers. Veel puppy’s worden dus al geboren met fysieke of mentale problemen. Als die honden dan terechtkomen in een gezin dat zich onvoldoende heeft geïnformeerd of voorbereid, loopt het al snel fout. Mensen moeten daarom bij een goede kweker hun hond kopen, zich voldoende informeren en een degelijke training met de hond volgen.



Men moet ook in de taal van de hond leren communiceren. De hond neemt in de eerste plaats informatie op via zijn reukzin (neus), daarna reageert hij op bewegingen en lichaamstaal en pas op de derde plaats reageert hij op taal. Je kan dus niet enkel via woorden en bevelen met je hond communiceren.



Als hondentrainer, moet ik dus niet alleen met de hond omgaan, maar ook de baasjes correcte methodes aanleren.



Hoe kwam je in België terecht?



België is een van de beste landen op het vlak van hondentraining. Een Japanse vriend Haruo Masuda, bracht me in contact met Julien Steenbeke, een hondentrainer in België. In 2005 kwam ik naar België om me verder te specialiseren. Ik leerde veel trainers kennen en Johan Weckhuyzen, de voorzitter van de FMBB (Federatie Mondiale Belgische Herders), deed me mijn hond Eclipse cadeau.



Hoeveel honden heb jij?



Dat hangt ervan af. Ik heb mijn eigen competitiehonden en dan ook een paar honden die ik africht voor anderen. Ik train niet alleen de honden, maar ik coach ook hun baasjes. Mijn huidige hond heet Eclipse van de Duvetorre en is een Mechelse Scheper. Ik train vooral honden voor Schutzhund, maar vaak geef ik ook tips aan mensen die een hond enkel als huisdier houden. Veel trainingsprincipes kunnen op alle honden toegepast worden.



Door mijn goede competitieresultaten, krijg ik veel vragen van mensen om hun hond te trainen. Soms krijg ik ook puppy’s cadeau van kennels. Als ik die hond goed train en die behaalt prijzen, dan is dat goede reclame voor die kennel. Als ik de hond na een tijd verkoop, kan ik daar ook een goede prijs voor krijgen.



Waaruit bestaat zo’n Schutzhund wedstrijd?



Schutzhund is een sport om de werkcapaciteiten van honden te beoordelen. Er zijn drie onderdelen: speuren (objecten zoeken), gehoorzaamheid (luisteren naar de baas) en verdediging (bijten). Er zijn ook verschillende moeilijkheidsniveaus.



Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?



Ik wil wereldkampioen Schutzhund worden. Momenteel sta ik met Eclipse op de 16e plaats. Van 1 tot 5 juni wordt het wereldkampioenschap in Nieuwpoort georganiseerd. Alleen de besten van elk land mogen deelnemen. Ik ben al hard aan het trainen met Eclipse. Elke week heb ik een vast programma. Ik ga met haar zwemmen, fietsen, lopen… en train alle disciplines. Elke dag doen we iets anders. Ik moet ook goed op haar voeding letten en op zondag rusten we uit.



Bedankt, Felix! We wensen je veel succes!



Info:

Wil je meer weten over Schutzhund of hondentraining?


Informatie, foto’s en filmpjes vind je op de website van Felix Ho: www.caninesquad.com