Aldona komt uit Letland en woont sinds 2015 in België. Ze volgt Nederlands en probeert ook buiten de les haar Nederlands te oefenen en met Vlamingen in contact te komen. Via haar schoonbroer Dirk werd ze lid van de Oostendse petanqueclub.



Op vrijdag 6 oktober bezochten we de Oostendse Petanqueclub, Steensedijk 2, Oostende. We kregen uitleg van Aldona en enkele leden van de club. We mochten ook zelf meespelen.



Aldona, hoelang bestaat de Oostendse petanqueclub in Stene?



De club bestaat sinds 2002. In de club spelen verschillende categorieën, bijvoorbeeld: competitiespelers en recreanten. Er zijn ook categorieën per leeftijd: jeugd, senioren en 50+. In onze club is er geen jeugdcategorie.



Wat is petanque?



Petanque is oorspronkelijk een Franse sport. Je speelt het met stalen ballen. Een ploeg bestaat uit twee tot drie spelers. Elke speler heeft drie ballen of twee ballen als je met drie speelt.



De eerste speler gooit de cochonette, dat is een klein houten balletje, tussen 6 en 10 meter voor zich uit. Daarna gooit hij de eerste bal zo dicht mogelijk bij de cochonette. De volgende speler probeert zijn bal dichter bij de cochonette te gooien. Zo blijft men verder spelen tot er een winnaar is. De ploeg die de bal het dichtst gooit, wint en krijgt de punten. Per bal die het dichtst ligt, krijgt de ploeg een punt en je kan zo maximum 6 punten per spel verzamelen. Je speelt tot 13 punten.



Welk materiaal heb je nodig?



Je hebt drie stalen ballen nodig en een klein, houten balletje “de cochonette”. De ballen wegen tussen 650 en 800 gram. De ballen hebben een verschillend gewicht, merk en nummer. Dit hangt af van de categorie en keuze van de speler. Elke ballenset heeft ook een bepaalde markering zodat je de ballen gemakkelijk herkent. Mijn set kost 90 euro, maar er zijn natuurlijk ook goedkopere en duurdere ballen.



Waarom heb je gekozen om petanque te spelen?



Mijn schoonbroer Dirk speelt petanque. Op een dag bezocht ik de club en mocht ik meespelen. Ik vond het direct een heel leuk spel. Het is een ontspannen sport en ik ontmoet ook elke keer nieuwe mensen in de club.



Kan iedereen lid worden van de club?



Ja, iedereen is welkom. Elk lid betaalt 30 euro per jaar. Het jaar begint in mei. Dan spelen we buiten. Vanaf oktober spelen we binnen.



Wanneer kan je komen spelen?



De club is van maandag tot en met zaterdag open van 14:30 uur tot 18 uur. Op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag kan iedereen komen spelen. Op donderdag en zaterdag is er competitie. Er zijn drie partijen per middag. De verantwoordelijke maakt een schema op met alle spelers en wedstrijden. We starten om 14:30u. Dan volgt er een nieuwe partij om 15:30 uur en om 16:30 uur. Ik vind het leuk dat de spelers doorschuiven. Zo heb ik elke keer een nieuwe medespeler en leer ik veel nieuwe mensen kennen.



Zijn er nog andere activiteiten?



Ja, er zijn heel wat leuke activiteiten. We spelen in de club, maar ook op andere locaties zoals op het strand of een andere ondergrond. Er komen ook heel wat mensen van andere clubs spelen. Als je in competitie speelt, bezoek je zo verschillende clubs. Eén keer per jaar is er een activiteit met de spelers van KV Oostende. Dan komen de voetbalspelers in onze club petanque spelen.



Leren petanque spelen



Lerares Petra en reporter Odismercy uit Cuba mochten na het interview zelf meespelen. Wat vonden zij van het spel?



Odismercy: Het is de eerste keer dat ik petanque speel. Ik heb het spel zelfs nooit in Cuba gezien. Oorspronkelijk dacht ik dat het niets voor mij zou zijn. Ik hou van actieve sporten en dansen zoals zumba, salsa… Maar toen ik aan het spelen was, vond ik het heel leuk. Het was spannend en uitdagend. Je moet je goed concentreren, dus vergeet je al de rest. Het was dus ook heel ontspannend. De mensen in de club waren heel vriendelijk en gastvrij. Ik voelde me helemaal thuis.



Petra: Ik ken petanque vooral van op het strand. Op het strand speel ik het per spel en dan duurt een spel maximum een paar minuten. Hier duurde de partij een uur omdat je tot 13 punten speelt. Dit maakt het boeiender en uitdagender. Odismercy en ik deden het ook niet slecht voor de eerste keer. We waren heel gemotiveerd om tegen elkaar te spelen en ons best te doen. Het was een heel gezellige middag.



Info:


Wil je zelf eens komen spelen? Iedereen is welkom in de Oostendse Petanqueclub, Steensedijk 2, 8400 Oostende



Website: oostendsepetanqueclub.be


Thuis in de petanqueclub

11 juni 2017

LEES OOK: