"Schaken is goed voor de concentratie"

17 december 2012

Ostend Night Run     

Voetbal op school  

Moussaka uit Griekenland         

     

    

LEES OOK:

Leraar Jan en cursist Hekuran uit Albanië zitten allebei in een schaakclub. Jan in Brugge en Hekuran in Oostende. We brachten ze samen voor een schaakpartij en haalden hen voortdurend uit hun concentratie met onze vragen.



Hekuran en Jan, hoe lang schaken jullie al?



Hekuran: Ik speel al 30 jaar.


Jan: Ik heb als kind leren schaken. Op mijn 16de ben ik in een schaakclub gestart. Ik heb ook 7 jaar muziek  gedaan en daarna ben ik terug met schaken begonnen.



Waar hebben jullie leren schaken?



Jan: Ik heb het van mijn broer geleerd. Toen ik beter dan mijn broer werd, besloot ik om naar een schaakclub te gaan.


Hekuran: Mijn vader heeft me leren schaken. Ook mijn broer en zus schaken.



Waarom hebben jullie dit spel gekozen?



Hekuran: Mijn vader was militair in Italië. Daar leerde hij schaken. Toen hij terug naar Albanië kwam, bracht hij zijn schaakbord mee. Zo werd schaken een familietraditie.


Jan: Ik heb altijd graag gezelschapsspelletjes zoals Monopoly, Scrabble, Risk… gespeeld. Schaken is de koningin van de spelletjes. Schaken kan je nooit beu worden. Er zijn miljoenen combinaties, zetten, partijen… Een spel in schaken noemen wij “een partij” en verschillende partijen vormen een match.



Is het moeilijk om te leren schaken?



Jan: De regels zijn niet zo moeilijk. Ik kan ze in een uurtje uitleggen. De strategie is super moeilijk. Je moet jaren oefenen om goed te kunnen schaken.



Gebruiken jullie een tactiek bij dit spel?



Jan: Ja, er is een verschil tussen tactiek en strategie. Tactiek is op korte termijn en strategie is een plan op lange termijn. Het einddoel is om de koning mat te zetten.



Win je altijd?



Jan: Neen, jammer genoeg niet. Maar dat maakt het spel interessant: soms win je en soms verlies je. Ik ben nog competitief. Daarom verlies ik niet graag. Een fout kan heel je strategie kapotmaken.



Zijn schakers geduldige en rustige mensen?



Jan: In mijn geval niet. Ik ben heel zenuwachtig. Als we zes uur spelen, lijken we heel rustig, maar van binnen branden we. Soms spelen we tegen de klok en dan krijg ik hartkloppingen.



Hekuran: Ik ga akkoord met Jan. Van binnen zijn we heel zenuwachtig.



Bestaat er in Oostende een schaakclub?



Jan: Ja, in Oostende is er de Koninklijke Oostendse Schaakkring (KOSK). Deze club werd opgericht in 1925 en is één van de oudste schaakclubs van het land. Je hebt ook Pion 68. Dat is een kleinere club in Oostende, en ook in het Sociaal Huis kan je voor je plezier gaan schaken.



Kan iedereen lid worden van een schaakclub?



Hekuran: Ja, iedereen kan lid worden, maar je moet lidgeld betalen. Ik betaal bij de KOSK (Koninklijke Oostendse Schaakkring) 70 euro per jaar.


Jan: Ik woon in Brugge en ik ben lid van de KBSK (Koninklijke Brugse Schaakkring). Ik betaal in Brugge 55 euro, bij Pion 68 is het lidgeld 30 euro en in het Sociaal Huis kan je gratis schaken. De jeugd betaalt minder bij de clubs.



Krijgen de kinderen eerst schaakles in de club?



Jan: Ja, in sommige clubs krijgen de kinderen eerst schaakles, maar ik denk dat je vooral veel zelf moet leren.



Zijn er niveaus in de clubs?



Jan: Ja, er is een competitie met verschillende niveaus. Elke speler krijgt een ELO-rating. Als je wint van een speler met een hogere rating, krijg je meer punten. Mijn rating is nu 2165. De beste spelers krijgen de titel van “grootmeester”.


Hekuran: Mijn rating is 1875. Elke speler heeft een rating en zo kan je weten hoe sterk je tegenstander is.



Wanneer spelen jullie?



Hekuran: Ik speel elke vrijdagavond in de KOSK en ik kom ook samen met mijn vrienden om te spelen.


Jan: Bij Pion 68 is het elke dinsdagavond en in Brugge dinsdagavond en zaterdagnamiddag. De competitie gaat door op 11 zondagen per jaar. Ik speel in de club, competitie en ik speel ook vaak op internet.



Schaken mannen beter dan vrouwen?



Jan: Neen, er was eens een experiment van Hongaarse pedagogen in de jaren ‘80. Hun stelling was dat je van elk kind een superkind (wonderkind) kan maken. En ze hebben drie eigen dochters als proefkonijn gekozen en leren schaken. Die meisjes behoren nu tot de top van de grootmeesters in de wereld. Judit Polgár is veruit de sterkste vrouwelijke schaker ooit. Toch zijn er niet zoveel vrouwen die schaken. Bij ons in de club is er maar één vrouw.


Hekuran: Wij hebben in Oostende ook bijna geen vrouwen in de schaakclub.



Heeft schaken nog andere kwaliteiten?



Jan: Ja, schaken heeft veel pedagogische kwaliteiten. Je leert je concentreren. Toen ik vroeger op school zat, kon ik gemakkelijk zeven uur zonder pauze studeren. Dat was dankzij het schaken.



Wie zijn de beste schakers in de wereld?



Jan: Schaken is heel populair in Oost-Europa. Russen en Oekraïners zijn heel goed in schaken. Toch komt de wereldkampioen momenteel uit India. Hij heet Viswanathan Anand.



Wat is jullie ambitie?



Jan: Ik wil mijn rating nog een beetje verhogen.


Hekuran: Spijtig genoeg ben ik al te oud om nog een grootmeester te worden. Je moet heel jong beginnen en heel veel oefenen.



Bedankt Hekuran en Jan voor dit interessante gesprek! We hopen dat jullie nog veel partijen zullen winnen!