Adnan Hakeem komt uit Syrië. Hij woont sinds 2015 in België. Hij houdt enorm van voetbal. Hij speelt niet alleen in het voetbalteam van CVO DE AVONDSCHOOL, maar volgde in februari ook een opleiding voor scheidsrechter. Sinds maart fluit hij wedstrijden bij de jeugd. We nodigden hem uit voor een interview.
Welke opleiding heb je gevolgd en hoelang duurde de opleiding?
Ik heb in februari een opleiding voor scheidsrechter in het bondsgebouw in Brugge gevolgd. We hadden twee theorielessen en de laatste les was er een examen en kregen we praktijk.
Kan iedereen deze opleiding volgen?
Je moet 15 jaar zijn en aangesloten zijn bij een club. Iedereen is welkom, mannen en vrouwen.
Welke wedstrijden fluit je?
Momenteel fluit ik wedstrijden in de categorie U15. Dat zijn jongeren van 15 jaar. Ik ben nog in opleiding. Ik heb een “peter”, dat is een andere scheidsrechter die naar mijn wedstrijden komt kijken en een verslag schrijft. Hij geeft mij tips en vertelt me wat ik beter of anders kan doen. Als ik mijn best doe, kan ik doorgroeien naar U17, U19… en verder.
Voor wie werk jij?
Ik ben aangesloten bij FC Oudenburg en als scheidsrechter ben ik lid van de Belgische voetbalbond. In Oostende ben ik lid van de vereniging van scheidsrechters KVSOO.
Wat is het leukst aan de job?
Ik vind het leuk om met voetbal bezig te zijn. Ik hou van de sfeer en het contact met de spelers en coaches. Ik voel me nuttig, want als scheidsrechter heb ik een verantwoordelijke functie.
Wat is het moeilijkst aan de job?
Het is belangrijk om juiste beslissingen te nemen. Soms wordt een speler getackeld en roept het publiek voor een kaart of een strafschop.
Moet je Nederlands perfect zijn om scheidsrechter te worden?
Tijdens de opleiding moet je heel wat voetbaltermen in het Nederlands leren. Je Nederlands moet ook goed zijn om met de spelers en coaches te spreken. Als een speler gekwetst is, moet je begrijpen wat hij wil of wat hij nodig heeft. Na de match moet je ook een kort verslag over de match schrijven.
Moet je zelf veel trainen?
Ik train op woensdagavond met de scheidsrechters van KVSOO (Koninklijke Vriendenkring van Scheidsrechters uit Oostende en Omliggende). Dat is vooral een fysiek zware training. Ik train graag, want ik kan tijdens de training ook vragen aan collega’s stellen over matchen, teams, situaties… Zo leer ik elke training veel bij.
Welke kwaliteiten moet een goede scheidsrechter hebben?
Een scheidsrechter moet vriendelijk, stressbestendig en rustig zijn. Je moet ook fysiek sterk zijn, want je moet de hele wedstrijd lopen en altijd bij de bal zijn. Je mag ook niet bang zijn om beslissingen te nemen.
Hoe ziet een match er voor jou uit?
Ik leg al mijn materiaal (kledij, fluitje, kaarten, bokje, pen en horloge) klaar. Ik vertrek een uurtje op voorhand naar de match. Eerst moet ik alle gegevens op de computer controleren. Ik moet het veld controleren en beslissen of de wedstrijd kan plaatsvinden of niet. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de lijnen zichtbaar zijn en het doelnet in orde is. Ik moet ook alle identiteitskaarten van de spelers controleren. Na de match moet ik de gegevens over de wedstrijd invullen op de computer en een verslag naar de voetbalbond sturen.
Heb je zelf voetbal gespeeld of speel je nu nog voetbal?
In Syrië heb ik vijf jaar voetbal bij Hutteen gespeeld. In België speel ik samen met andere cursisten in het team van CVO DE AVONDSCHOOL. Ik ga ook graag naar voetbalmatchen kijken. Ik woon in Mariakerke niet zo ver van het stadion van KV Oostende.
Wat is het verschil tussen voetbal in Syrië en België?
De spelers zijn zowel in Syrië en België heel professioneel. Er is vooral een verschil tussen de supporters. De supporters in Syrië zijn veel agressiever en fanatieker. De eerst match die ik in België zag was KVO – Club Brugge en ik was verwonderd dat de supporters na de match gewoon samen stonden te babbelen en tussen elkaar door naar hun auto of bus liepen.
Heb je anekdotes?
Ik hou niet van drama. Als een speler heel duidelijk show of drama verkoopt, dan zeg ik “sta recht of gele kaart” en meestal staat de speler dan direct recht en speelt hij verder. In het begin was het dialect moeilijk. Ik had hard gestudeerd op woorden als buitenspel, scheidsrechter, hoekschop, vrije schop… En mijn eerste match had iedereen het plots over offside, scheids, corner, penalty…
Info:
Wil je ook scheidsrechter worden?
Dat kan via Belgian Football.
Meer informatie over de scheidsrechters van Oostende vind je bij KVSOO.
"Ik voel me nuttig als scheids"
28 mei 2017
LEES OOK: