Vamos Vacaturos

12 juni 2017

Academisch Nederlands       

Thuis in Kortrijk         

    

LEES OOK:

We bezochten met de cursisten van De Boterham de tentoonstelling Vamos Vacaturos in Cultuurcentrum De Grote Post. Karlien van Samen Divers leidde ons rond.


Vamos Vacaturos is een tentoonstelling over arbeid en migratie in West-Vlaanderen. Als je de tentoonstelling gemist hebt, dan kan je alle filmpjes, foto’s en getuigenissen ook op de website vamosvacaturos.be bekijken. De website heeft ook een map met diverse oefeningen die je in de klas kan maken. Wij namen de map mee naar de klas en gaven onze visie op de filmpjes en uitspraken.


Réjane (Frankrijk): Ik koos het citaat: „Ik ben dierenarts, maar werk hier als monteur. Beter werk dan geen werk.”


Abdelmoniem (Egypte) Het leven is niet altijd gesneden koek. Ook in eigen land kunnen de mensen niet altijd het werk doen waar ze voor hebben gestudeerd. Ik ken Belgen en Fransen die onder hun niveau werken. Ik denk dan "beter  werk dan geen werk.”

Mensen moeten vaak van nul beginnen. Gedurende 5 jaar was ik lerares in Frankrijk. Dan heb ik mijn job verloren. Enkele jaren later heeft mijn man die informaticus was ook zijn werk verloren. Daarom hebben we gekozen zelfstandig te beginnen en een café  over te nemen in België. Ik heb er 25 jaar gewerkt,  tot mijn pensioen. Dat was niet gemakkelijk. Ik werkte lange dagen van 50 tot 60 uur per week, ik had geen vast inkomen, geen ziekteverlof… Ik heb mij moeten aanpassen aan mijn nieuwe werksituatie. Ik heb veel bereikt dankzij mijn doorzettingsvermogen en met hard werken.


Faisal (Afghanistan): Ik ga akkoord met het citaat: „Ik geloof dat naar een ander land gaan je sterker maakt.”


Elena (Spanje): In mijn land had ik een gemakkelijk leven en volgde ik elke dag dezelfde routine. Er was geen ruimte voor nieuwe experimenten. Hier in België experimenteer ik elke: met voedsel, cultuur, boeken, de taal… Het is niet gemakkelijk om alleen te wonen in België. Ik heb alles moeten achterlaten en ik ben opnieuw gestart. Maar moeilijkheden maken ons sterker.Info:


De website van Vamos Vacaturos bevat de data van de tentoonstellingen, interessante filmpjes en getuigenissen.