De wapens zwijgen

Vandaag, 11 november, is het koud weer: het is immers herfst. Maar je moet niet naar school komen want 11 november is een feestdag in België. Wat vieren we dan vandaag?


Er waren in de 20ste eeuw twee grote wereldoorlogen. De Eerste Wereldoorlog (WO I) begon in 1914 en eindigde in 1918. De Tweede Wereldoorlog (WO II) begon in 1939 en eindigde in 1945. In beide oorlogen probeerde Duitsland om andere landen in Europa te veroveren.


Ook in België werd er gevochten in deze twee oorlogen. Op het einde van die oorlogen was er een "wapenstilstand": de wapens moesten toen eindelijk zwijgen.


Op 11 november 1918 ontmoetten Duitse, Engelse en Franse vertegenwoordigers elkaar in een treinwagon in het bos van Compiègne. Ze wilden een einde maken aan de oorlog.  Om 5 uur tekende de Duitse politicus Matthias Erzberger de capitulatie van zijn land. Alle gevechten moesten stoppen om 11 uur. De Eerste Wereldoorlog was dus officieel voorbij op 11-11-1918 om 11u.


We noemen deze oorlog ook wel eens "De Grote Oorlog". In de buurt van Ieper en de rivier "de Ijzer" vochten Franse, Belgische en Engelse soldaten tegen het Duitse leger. Er vielen heel veel doden en er waren veel verwoestingen. Je vindt in die streek ("de Westhoek") nu nog veel begraafplaatsen voor soldaten.Info:


- Ondertekening van de wapenstilstand in 1918 (website "Historiek")

- In Flanders Fields (over de Grote Oorlog in de Westhoek)Oefeningen:


Oefening 1 - Kun je de vragen beantwoorden? ⭐️️  11 november 2019


    

LEES OOK:

Museum in Raversijde  

Stadsmuseum  

Thuis in Kortrijk  

Brabançonne in De Schelpe