Museumcomplex in Raversijde

8 mei 2019

Onlangs bezocht reporter Angelika het museumcomplex Raversyde. Over haar bezoek schreef ze het volgende verslag.


Er zijn veel musea in Oostende, maar één van de meest interessante is volgens mij het

museumcomplex Raversyde.


Het complex bestaat uit drie openluchtmusea en een natuurpark. Er is het vroegere huis van Prins Karel, de Atlantikwall uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog en het vissersdorp Walraversijde (Museum Anno 1465). Vooral dit laatste is populair bij toeristen. Walraversijde is namelijk een middeleeuws dorp uit de 15e eeuw dat heropgebouwd werd met de stenen die daar tijdens opgravingen werden gevonden. Andere opgegraven spullen en gebruiksvoorwerpen worden in de huizen tentoongesteld. Het is dus interessant om deze huizen ook eens van binnen te bezichtigen.


In de omgeving bevindt zich het monument van Prins Karel. Dit monument is ter nagedachtenis van Prins Karel, Graaf van Vlaanderen en Regent van België van 1944 tot 1950. Prins Karel woonde in Raversyde van 1950 tot zijn dood in 1983.

De Vlaamse Zaal bevat een tentoonstelling die het leven van de Prins illustreert door middel van foto's, persoonlijke souvenirs, uniformen en voorwerpen. Het Prince's Pavilion, een bescheiden weefhuis uit 1865 waar de prins woonde, werd in zijn oorspronkelijke vorm hersteld.


Ik vind Prins Karel vooral interessant omdat hij in de moeilijke oorlogstijd de leider van het land moest worden. Toen zijn missie voltooid was, keerde hij naar hier terug en werd hij kunstenaar. Hij organiseerde ongeveer 20 kunsttentoonstellingen en ondertekende zijn kunstwerken met het pseudoniem Karel van Vlaanderen. Hij was de laatste graaf van Vlaanderen. Na hem werd deze adellijke titel aan niemand meer toegekend.

In het Atlantikwall Museum kan je de militaire uitrusting van in de periode van de Eerste en Tweede Wereldoorlog zien. Meer dan zestig bunkers, observatieposten, artillerieposities en twee kilometer open of ondergrondse gangen vormen samen één van de best bewaarde delen van de beruchte Duitse Atlantikwall. Deze verdedigingslinie werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd vanaf de Frans-Spaanse grens tot aan de grens met Noorwegen. Duizenden bunkers werden gebouwd om de havens te beschermen en geallieerde aanvallen te voorkomen. Het museum bezit de enige overgebleven Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog. Alle constructies in Raversyde zijn hersteld in hun oorspronkelijke staat en voorzien van authentieke voorwerpen en meubels.


Het natuurpark is een uniek natuurreservaat met een gevarieerd landschap. Onlangs werden er ook leuke wandel- en fietspaden aangelegd en er is een speelweide met speeltoestellen. Je kan hier dus zowel alleen als met je gezin genieten van prachtige wandelingen en/of iets nieuws leren over de geschiedenis van Vlaanderen en België.


Info:

Heb je interesse om het museumcomplex Raversyde te bezoeken?

Kijk dan zeker eens op https://www.raversyde.be/nl voor meer informatie!

  


LEES OOK: