Colombia = magisch realisme

1 mei 2015

Nederlands met Lars

Patacón uit Colombia          

     

    

LEES OOK:

Ik ben Heidy Artunduaga. Ik ben geboren in Colombia. Ik woon sinds juni 2014 in Oostende. Ik leer Nederlands in De Avondschool en ik zou graag mijn geboorteland Colombia voorstellen.


Colombia is gelegen in het Noord-Westen van Zuid-Amerika. Het heeft 50 miljoen inwoners en 32 steden die zijn ingedeeld in 6 natuurlijke regio’s: Amazónia, Andina, Caribe, Insular, Orinoquia en Pacifica. De hoofdstad is Bogotà en telt 8 miljoen inwoners. Colombia heeft 56 nationale natuurparken. Eén daarvan is even groot als de helft van België. Volgens internet is het land het derde grootste Spaanssprekende land ter wereld. Colombia werd  onafhankelijk van Spanje in 1810. Daarom is de meerderheid van de bevolking een mengeling van Europeanen, indianen en Afrikanen.


Colombia is een erg gevarieerd land dat voor iedereen iets te bieden heeft. In de hoofdstad Bogota zijn er veel interessante musea en veel cultuur. In de koloniale wijk ‘La Candelaria’ kan je lekker eten en artisanaal shoppen. Aan de Caraïbische kust kan je genieten van de stranden van Santa Marta, carnaval vieren in Barranquilla of het historische Cartagena bezoeken. In het Nationaal Park Tayrona ontdek je niet alleen prachtige natuur maar ook hoe enkele Indianenstammen er leven. In de koffiestreek kan je koffieplantages bezoeken en heerlijke koffie proeven. In San Gil kun je extreme sporten (zoals zweefvliegen en bungee springen) beoefenen. San Agustin toont archeologische vondsten en het innoverende Medellin is de stad van de eeuwige lente. Cali is de hoofdstad van de Salsa. Florencia is de deur van het kleurrijke Amazoneregio. In Leticia kan je de immense Amazonerivier en de prachtige natuur bewonderen.


Ook muzikaal en culinair is Colombia een buitengewoon land. Muzikaal is er de ‘cumbia’, een mix van Afrikaanse en Indianenmuziek. Culinair kun je genieten van heerlijke gerechten als empanadas (gevulde deegkoekjes), arepas (maiskoekjes), ceviche (zeevruchten cocktail) en uiteraard... de beste koffie ter wereld!


Ik denk dat Colombia een interessante bestemming is voor avontuurlijke mensen omdat het een multicultureel en biodivers land is. Persoonlijk hou ik enorm van reizen in mijn eigen land. De bergen, de natuur, de stranden, de jungle, de koloniale dorpjes, de grootsteden, ... Je weet niet waar je eerst moet kijken! Je kan goedkoop reizen of luxueus. De mensen zijn vriendelijk en helpen je graag. Iedereen spreekt Spaans en er zijn ook eigen accenten. Maar er is geen enkel dialect zoals in België!


Colombia versus België


De verandering van Colombia naar België is moeilijk geweest, in het bijzonder het klimaat en natuurlijk ook het gemis van mijn familie. Maar ik denk dat het eerste jaar moeilijk is voor iedereen die emigreert. De steun en liefde van mijn vriend maakt alles echter meer draaglijk.


België heeft veel aangename dingen zoals zijn architectuur, zijn verschillende steden, zijn centrale ligging, zijn autowegen en fietspaden. Ik hou ook van het Belgische bier, de vis, de zeevruchten en de chocolade! In België kan je bovendien ook proeven van de wereldkeuken. Toch mis ik het fruit van Colombia. In Colombia eten we 3 keer per dag warm en drinken we vers fruitsap in water of melk. Mijn favoriete drankjes zijn passievrucht en braambes.


Fauna en flora


Natuurlijk mis ik ook het eten van bij mij thuis en de hamburgers gemaakt van ‘platano’ (bakbanaan) met kaas, sla en honing.


Ik hou ook veel van dieren. En hier zijn er veel katten. Maar ik mis wel de natuur, de vele insecten en de vogels uit Colombia. Ik kan de natuurparken in Colombia zeker aanraden. Ze hebben niet alleen een grote diversiteit aan fauna en flora, ze zijn ook veilig voor bezoekers.


Nu dat ik nog niet zo lang in Oostende woon, heb ik veel vrije tijd en kan ik doen wat ik vroeger niet kon door mijn vele bezigheden: schilderen, musea bezoeken, fotografie en yoga.


Ik heb een diploma van bosbouwkundig ingenieur. Vroeger werkte ik als natuurgids en onderzoeksassistent voor een project over CO2 in rubberbomen. Ik ben geïnteresseerd in ecologie, natuur en milieu. Dus zou ik graag in die sector werken.


Ik hoop dat mijn artikel over Colombia jullie heeft overtuigd om mijn land te bezoeken.


Meer info en tips vinden jullie op www.colombiafacil.com. Dat is een website van een Vlaams meisje dat in Colombia woont.
Wil je Spaans leren in CVO DE AVONDSCHOOL(*)?       

Kijk snel op de website voor meer informatie...            _______________

(*) vanaf 1/9/2019 werd CVO DE AVONDSCHOOL deel van CVO Scala    

Oefening:


Colombia = Magisch Realisme

Colombia = Magisch Realisme

Kies het juiste antwoord.