Donetsk, stad van één miljoen rozen

21 januari 2014

Piroshki uit Oekraïne

Vrouwendag  

Russisch Popov koor op bezoek            

     

    

LEES OOK:

Ik heet Olena en ik kom uit Oekraïne, Oost-Europa. De buurlanden van Oekraïne zijn Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië. In Oekraïne  zijn er ongeveer 48 miljoen inwoners. De hoofdstad is Kiev.


Mijn geboortestreek is het Donetsbekken (Donbass) in het oosten van Oekraïne. De  hoofdstad is Donetsk met 1 miljoen inwoners. Er wonen meer dan 20 nationaliteiten. De mensen spreken er Oekraïens – de officiële taal – en Russisch. Toch hebben de meeste mensen in Donetsk Russisch als moedertaal.


Donetsk is een belangrijk centrum voor zware industrie en mijnbouw. Het is ook een belangrijk wetenschappelijk, economisch en cultureel centrum.


Donetsk is een studentenstad, waar veel jonge mensen hun toekomst uitbouwen. Ook veel buitenlandse studenten komen in Donetsk studeren. In Donetsk zijn er 5 openbare universiteiten, 11 instituten, 3 academies, waaronder Donetsk State Academy of Music, 14 hogescholen en 5 privé-universiteiten en 6 privéhogescholen.


Donetsk is ook een heel sportieve stad. In Donetsk vind je sportpaleizen, stadions, zwembaden, een sportarena, sport- en fitnesscentra. De populairste sporten zijn voetbal, tennis, atletiek, boksen, gewichtheffen en basketbal. Er zijn veel sportwedstrijden.


We hebben ook een rijk cultureel leven. Er zijn opera, musicals en theaters, een poppenspel, een filharmonisch orkest, een planetarium, veel bioscopen, bibliotheken, paleizen van cultuur, een circus, monumenten van cultuur en kunst en een botanische tuin.


Donetsk heeft  de bijnaam “de stad van één miljoen rozen”. Ze groeien in parken en op pleinen van de stad. Onlangs heeft men in Donetsk de grootste Oost-Oekraïne rotstuin geopend met een oppervlakte van 2000 vierkante meter. Er is ook een park van smeden figuren. Een symbool  van Donetsk  is een roos gemaakt van smeedijzer.


Maar de belangrijkste  rijkdom van Donetsk zijn de mensen. Ze zijn heel vriendelijk, open  en positief. Zij hebben deze stad met mooie gebouwen en natuur  en rijke geschiedenis en cultuur gecreëerd.  De mensen werken veel en hard. Maar ze weten ook hoe ze zich kunnen ontspannen en genieten van cultuur en kunst.


Onze keuken is multinationaal als de bevolking van de stad. Je vindt Russische, Oekraïense, Wit-Russische, Griekse, Georgische, Oezbeekse  en anderen gerechten.


Ons favoriete feest is Nieuwjaar. Dat is een familiefeest. In elke huis en appartement staat er een “nieuwjaarsboom”. Op de tafel staan er heerlijke gerechten en snoep. Als de klok 12 slaat drinken alle gasten champagne en feliciteren ze elkaar met het nieuwe jaar. Het feest duurt de hele nacht.


Orthodox Kerstmis wordt gevierd op 7 januari. Het is ook een langverwacht familiefeest voor iedereen. In die periode is er meestal veel sneeuw. De stad is versierd met elektrische lantaarns en een nieuwjaarsbomen. Overal voelen we de sfeer en de magie.


Nu woon ik twee en een half in België. In voel een paar verschillen tussen deze België en Oekraïne. Maar persoonlijk hebben beide landen een rijke cultuur en traditie. Hier ontmoette ik alleen vriendelijk en plezante mensen.


Info:

Donetsk (Wikipedia)  
Wil je Russisch leren in CVO DE AVONDSCHOOL(*)?    

Kijk snel op de website voor meer informatie...             _______________

(*) vanaf 1/9/2019 werd CVO DE AVONDSCHOOL deel van CVO Scala