Tsjepalgasj uit Tsjetsjenië

10 juni 2013

Hingalsj uit Tsjetsjenië

Russische seljodka            

    

LEES OOK:

Tsjepalgasj (чепалгаш) is een populair gerecht uit Tsjetsjenië. Het is een soort plat kaasbrood met gesmolten boter erop. El’za Sel’murzayeva leert het ons maken.



Ingrediënten:


- 400 gram witte kaas (v.b. Turkse kaas uit blik)


- tarwebloem


- 1 liter kefir


- 1 koffielepel zout


- 1 koffielepel bicarbonaat


- 400 gram boter



Bereiding:


1. Verwarm de kefir op een zacht vuur.


2. Neem de kefir van het vuur en doe er een koffielepel zout en bicarbonaat bij.


3. Doe de bloem via een meelzeef bij de kefir. Blijf roeren en bloem toevoegen tot een vast deeg.


4. Dek het deeg af met een keukenhanddoek en laat het een half uurtje rusten.


5. Mix de witte kaas in een keukenrobot.


6. Leg wat bloem op de tafel en leg het deeg erop. Rol het deeg door de bloem en kneed tot het droger wordt. Snijd het deeg in kleinere stukjes.


7. Maak elk stukje deeg plat, leg er twee soeplepels kaas op en vouw de uiteinden dicht.


8. Kneed het deeg met de kaas, zodat het goed vermengt.


9. Rol het deeg uit met een deegrol totdat je een dikke (0,5 cm) pannenkoek (tsjepalgasj) hebt.


10. Verwarm een pan zonder boter. Leg de tsjepalgasj erin en bak hem aan beide kanten.


11. Leg de tsjepalgasj op een bord en dek af met een keukenhanddoek.


12. Verwarm de boter totdat ze helemaal gesmolten is.


13. Spoel de tsjepalgasj af in warm water. Zo verwijder je de overige bloem.


14. Leg de natte tsjepalgasj op een bord en giet er de warme boter over. Herhaal hetzelfde totdat je  een stapel tsjepalgasj hebt met telkens boter over.


15. Snijd het geheel in vier stukken en serveer warm.



El’za Sel’murzayeva