Thuis Nederlands leren
Op 22 mei interviewden we Alina Totu. We deden het interview via de webcam, want Alina volgt Nederlandse les via internet. We vroegen haar waarom ze voor de online cursus NT2@home van CVO DE AVONDSCHOOL koos en niet voor een gewone cursus NT2 op school.
Uit welk land kom jij?
Alina: Ik kom uit Roemenië. Ik ben vijf jaar geleden naar België gekomen. Eerst woonde ik in Brussel. Daar heb ik Frans geleerd via een klassieke cursus op school. Maar toen we in Izegem kwamen wonen, wilde ik Nederlands leren.
Waarom volg jij een cursus NT2 via internet?
Alina: Omdat ik geen tijd heb om een cursus op school te volgen. Ik heb namelijk een zoontje van 22 maanden oud en er is een tweede kindje op komst. Ik ben nu 36 weken zwanger! Ik vind het ook gemakkelijker om met één persoon Nederlands te praten, dan met een hele klasgroep.
Welke module volg je?
Alina: Ik was eerst geslaagd voor de online module A2. Nu volg ik module B1a bij Marlies.
Op welke momenten studeer jij Nederlands?
Alina: Ik heb geen vaste routine. Ik studeer en volg les wanneer het voor mij past. Dat kan dus 's morgens zijn, maar ook 's nachts. Op Smartschool kan ik het programma van de module zien. Zo weet ik bijvoorbeeld op welke momenten ik een oefening op Smartschool moet maken en wanneer ik bepaalde leerstof moet kennen. Voor het videogesprek spreek ik met Marlies een tijdstip af en dan praten wij via Facebook Messenger. Tijdens de videochat praten wij over een bepaald thema. Dit thema kan vastgelegd zijn, maar ook spontaan komen. Ik zeg dan waarover ik graag wil praten.
Werken jullie bij NT2@home met een cursusboek?
Alina: Voor de drie contactlessen krijgen wij cursusmateriaal via internet. Al het overige verloopt via e-mail, Smartschool, videochat en Facebook. We gebruiken online ook vaak Quizlet, waarmee we op een leuke manier nieuwe woorden leren.
Wat doe je nog om Nederlands te oefenen?
Alina: Ik probeer met mijn buren Nederlands te spreken. Ik kijk en luister ook graag naar Nederlandstalige televisie- en radioprogramma's. Ik heb spijtig genoeg geen tijd om aan conversatiegroepen Nederlands deel te nemen.
Wat zijn jouw toekomstplannen?
Alina: Mijn eerste prioriteit is nu de zorg voor mijn twee kindjes, maar in de toekomst wil ik graag een job vinden en werken. Daarom ga ik ook de volgende module Nederlands via internet volgen. Ik vind de online cursus echt handig. NT2@home is perfect voor mensen die weinig tijd hebben, maar toch Nederlands willen leren.
We stelden ook enkele vragen aan lerares Marlies.
Uit welk land komen jouw cursisten?
Marlies: Mijn cursisten komen uit Namibië, Duitsland, Argentinië, Roemenië, Wit-Rusland, Venezuela, Burundi en Marokko.
Hoeveel cursisten heb jij?
Marlies: Ik volg 10 cursisten op.
Wat vind jij leuker : lesgeven voor de klas of voor de webcam?
Marlies: Ik vind het allebei leuk en ik wil graag beiden blijven combineren. In de module NT2@home heb ik een individueler contact met mijn cursisten en kan ik gemakkelijker feedback op maat van de cursist geven. In de klas is de interactie tussen de cursisten een groot voordeel en weet ik onmiddellijk wie wel en wie niet kan volgen.
Hoe werk jij met jouw cursisten?
Marlies: Elke 14 dagen moeten de cursisten de oefeningen uit een leerpad op Smartschool maken, woordenschat inoefenen en filmpjes met grammatica bekijken... Bij problemen kunnen ze mij via e-mail of Facebook contacteren en dan help ik hen verder. De cursisten krijgen per leerpad ook een aantal spreek- en schrijfopdrachten. Elke 14 dagen is er ook één videogesprek.
Hoeveel leraren geven NT2@home?
Marlies: Dit schooljaar zijn we met twee collega's maar vanaf september zullen we met vier zijn. Je zal dan de modules A2 (1.2), B1a Persoonlijk (2.1) en Publiek (2.2) en B1b Persoonlijk (2.3) in afstandsonderwijs kunnen volgen. Ik blijf de module B1a Persoonlijk met veel plezier opvolgen!
Bedankt voor het interview, Alina en Marlies! We wensen jullie allebei nog veel succes met NT2@home.
Info:
Wil jij ook graag een online cursus Nederlands volgen? Kijk dan even op www.hettaalbad.be/nt2home voor extra informatie vinden over Nederlands@home (NT2@home).
6 juni 2019
LEES OOK: