Dol op vlaggen

16 november 2014

Nederlands met Lars

Patacón uit Colombia

Marrakech          

     

    

LEES OOK:

Onze reporters Leidy en Réjane hebben een leuke hobby: ze verzamelen vlaggen van over heel de wereld. Op woensdag 24 september brachten zij hun collectie mee. Ook enkele andere cursisten brachten de vlag van hun land mee en vertelden over de kleuren, symbolen en geschiedenis van hun vlag.


Leidy en Réjane, waarom verzamelen jullie vlaggen?


Leidy: Mijn collectie is eigenlijk in De Avondschool begonnen. Ik praat graag met mijn medecursisten. Ik stel vragen over hun land en cultuur. In de vakantie gingen heel wat medecursisten naar hun land op vakantie. Ze vroegen me wat ze uit hun land moesten meebrengen. Ik vroeg telkens om een vlag van hun land mee te brengen. Zo is mijn collectie begonnen. Mijn eerste vlag kreeg ik van een klasgenoot uit Pakistan.


Réjane: Ik hou van reizen. Ik heb veel gereisd. In elke land waar ik ben geweest heb ik een vlag gekocht. Ik heb ook een boek met alle vlaggen en informatie. Ik heb vlaggen van landen, maar ook van provincies en zelfs een Boeddhistische vlag uit Thailand.


Uit welk land komen jullie en wat betekent jullie vlag?


Amadou: Ik kom uit Kameroen. Mijn vlag heeft drie kleuren. Groen staat symbool voor de hoop, rood staat symbool voor bloed en geel staat symbool voor de zon en de welvaart. De gele ster in het rode gedeelte is een teken van eenheid. Vroeger stonden er twee sterren op onze vlag: één voor Brits Kameroen en één voor Frans Kameroen. Sinds onze onafhankelijkheid, staat er nog één ster.


Valter: Ik kom uit Brazilië. Iedereen kent onze vlag door het wereldkampioenschap voetbal. De vlag van mijn land is groen. In het midden staat er een gele ruit met daarin een blauwe wereldbol, 27 witte sterren en de spreuk “Ordem e progresso” (Orde en vooruitgang). De groene en gele kleur staan symbool voor de natuur ik Brazilië. Blauw en wit staat symbool voor de maagd Maria. Vroeger waren er 21 sterren. Elke ster symboliseert een Braziliaanse staat. Sinds 1992 zijn er 27 staten en werd dus ook het aantal sterren aangepast.


Réjane: Ik kom uit Frankrijk. Ik hou van de vlaggen van verschillende landen, maar soms zijn de vlaggen van provincies of staten nog mooier. Ik kom uit Normandië, maar ik woon nu in Vlaanderen. Ik wil graag iets vertellen over de vlag van Normandië en de vlag van Vlaanderen, want ze hebben een paar dingen gemeenschappelijk.


Op beide vlaggen zien we een leeuw. Op de Vlaamse vlag staat de leeuw in profiel (met de kop opzij) en op de Normandische vlag lopen er twee leeuwen.


Volgens de heraldiek, dat is de kennis en studie van vlaggen, wordt een leeuw die loopt en naar jou kijkt, een luipaard genoemd. De Vlaamse vlag heeft dus een leeuw en de Normandische vlag heeft twee luipaarden. Beide staan symbool voor moed en dapperheid.


De Vlaamse vlag is geel met een zwarte leeuw. Hij staat op zijn achterpoten, met zijn kop opzij. Het ziet er agressief uit. De Vlaamse vlag werd gebaseerd op het oude wapen van het graafschap Vlaanderen.


De Normandische vlag is rood met twee gele luipaarden. Ze hebben een blauwe tong en blauwe klauwen. Hun bek is open met een hangende tong. Het lijkt alsof ze lachen.


De Normandische luipaarden zijn eigenlijk Engels en de koninklijke familie van Engeland heeft er drie op haar vlag staan. Van 911 tot 1204 behoorde Normandië niet bij Frankrijk, maar was Normandië een Engels hertogdom. Toen Richard Leeuwenhart in 1189 koning werd van Engeland, werd Normandië ook zijn eigendom. Hij droeg wapens met luipaarden op. Toen Normandië in 1204 bij Frankrijk kwam, behield de provincie de luipaarden op haar vlag. We zijn trots op onze vlag.


Leidy: Ik kom uit de Dominicaanse Republiek. Mijn vlag heeft drie kleuren: blauw, rood en wit. Het witte kruis staat symbool voor de offers die de bevolking gaf voor de onafhankelijkheid. Blauw symboliseert de eeuwige vrijheid en rood staat symbool voor bloed. De Dominicaanse Republiek werd onafhankelijk na een een oorlog (1838 – 1844) met Haïti. Veel mensen stierven tijdens de oorlog. We zijn trots op onze vlag. Op school in de Dominicaanse republiek hijsen we elke week de vlag en zingen we het Dominicaanse volkslied.


Liza: Ik kom uit Ingoesjetië, een deelrepubliek van Rusland. Onze vlag heeft een groen band bovenaan en onderaan. In het midden is de vlag wit met een rood symbool. Groen staat symbool voor onze religie: de Islam. Wit symboliseert zuiverheid. Het rode teken symboliseert de zon en het universum. Het verwijst naar het verleden, het heden en de toekomst. De rode kleur staat voor de strijd die de Ingoesjen hebben gevoerd.


Tip:


Leer je Nederlands? Dan is dit ook een leuke spreekoefening voor jou!

Uit welk land kom jij? Hoe ziet jouw vlag eruit? Wat betekenen de kleuren en symbolen?