Op 6 oktober organiseerde de Somalische vereniging Mandeeq een kookworkshop en culturele avond. Onze reporters Charlotte en Masood gingen er naartoe en schreven dit verslagje.



De Somalische vereniging Mandeeq is lid van FMDO (Federatie voor Mondiale Democratische Organisaties). Een paar keer per jaar organiseert FMDO “Samen koken, samen leven”. Via deze activiteit kan iedereen de keuken van verschillende landen ontdekken.



Er waren heel wat deelnemers. Het was indrukwekkend om te zien dat er niet alleen mensen uit Somalië waren, maar ook uit andere landen zoals België, Frankrijk, Kameroen, Bolochistan, India… Iedereen hielp mee in de keuken.



Op het menu stond er gebakken kip, salade, begia, kamsara, samosa, Somalische rijst…We konden meteen zien dat de gebruikte ingrediënten, kruiden en de manier van koken heel verschillend waren van de Belgische en onze keuken.



Charlotte: Ik vond het interessant om te zien dat je met heel alledaagse ingrediënten uit een Belgische supermarkt heel traditioneel Somalisch kan koken. De Somalische vrouwen bakten alle groenten apart om zo de eigen smaak van de ingrediënten te bewaren. Dit is verschillend van bijvoorbeeld Belgische kooktechnieken waarbij we alle groenten en kruiden direct samengooien.



Terwijl er in de keuken gekookt werd, konden we in de zaal meer leren over de cultuur van Somalië aan de hand van verschillende typische voorwerpen. Er waren Somalische kleren, een mes, sandalen, traditioneel kookmateriaal, parfum... Enkele Somaliërs vertelden ons iets over alle voorwerpen. We spraken ook met Basra, de voorzitster van Mandeeq. We wilden meer weten over alle lekkere gerechten. Ze gaf ons uitleg over de namen en ingrediënten van de gerechten. Ze was heel enthousiast en gelukkig zoals alle andere Somaliërs om haar cultuur met ons te delen.



Basra: Ons hoofdgerecht heet “kamsara”. Het is een heel speciaal Somalisch gerecht gekookt tijdens speciale gelegenheden. We maken het door eerst schapenvlees met koriander en ajuin te bakken en het te mengen met de rijst. Een ander gerecht heet “tigek”. Dat is kip gebakken in de oven met verschillende kruiden. Voor de vegetariërs hebben we groentensamosa’s. Een ander gerecht is “begia”. We gebruiken er meel, witte bonen en boter voor. We draaien bolletjes met het mengsel en bakken ze in olie. We bakken ook groenten zoals aubergines, aardappelen en okra.



Toen alles klaar was en het tijd was om te eten, hebben ook wij onze borden gevuld. Het eten was heerlijk. We konden zien dat iedereen van het eten genoot en onder de indruk was van de smaken en kruidige sauzen. We hadden ook Somalische oliebollen met suiker en fruit met yoghurt, gecondenseerde melk en walnoten als dessert.



Dank aan de organisatie Mandeeq voor de mooie avond!

Somalisch koken met Mandeeq

5 december 2017

Belgisch-Syrische familie         

Kolona Maan  

Shakshuka uit Egypte    

    

LEES OOK: