Plov uit Oezbekistan

10 augustus 2009

Hingalsj uit Tsjetsjenië

Russische seljodka

Spas uit Armenië            

    

LEES OOK:

Plov is een heel populair gerecht in Centraal-Azië. Er zijn heel veel variaties mogelijk. Je kan het gerecht serveren met rundvlees of kip. Je kan er ook kikkererwten of rozijnen toevoegen. Larisa Antonova serveert ons de versie uit Oezbekistan.



Ingrediënten voor 6 personen:


- een half glas zonnebloemolie


- 1 kilo wortelen


- 1,2 kilo volle rijst


- 1 kilo uien


- 1 bol knoflook


- 1 kilo schapenvlees


- zwarte peper


- paprikapoeder


- zout



Bereiding:



    1. Doe de rijst in een schaal met lauw water, zodat de rijst goed bedekt is. Laat de rijst minstens een half uur staan.


    2. Maak de wortelen schoon en snijd ze in de lengte in dunne plakjes. Snijd deze diagonaal in dunne reepjes. Snijd de uien fijn.


    3. Doe de olie in een pot en doe het vlees in grote stukken erin. Voeg twee eetlepels zout toe en bak het vlees gaar.


    4. Bak vervolgens de uien mee met het vlees.


    5. Leg de volledige bol knoflook 5 minuten in een bakje water en doe de bol bij het vlees.

    6. Doe de wortelen bij het vlees en de ui in de pan en bak deze net zolang totdat de wortelen zacht zijn.


    7. Voeg wat water en een beetje zout toe. Breng het geheel aan de kook.


    8. Haal de knoflook eruit. Voeg de rijst toe aan de groenten en het vlees. Zorg dat het geheel onder water staat (ongeveer 2 cm). Kook dit op vrij hoog vuur totdat al het vocht is verdampt.


    9. Zet het deksel op de pot en laat dit voor 20 minuten op een zacht vuur staan.


  10. Roer alles door elkaar en serveer alles in één groot bord met de knoflook erbovenop.